Цар долар продължава да е на власт

Загуби последваха трите поредни седмици на печалби на суровините. Американският долар, който пада след април, се възстанови и това беше почувствано в повечето сектори на суровините. Отделните новини, отнасящи се до различните сектори, са важни, но общата посока на пазара продължава да се диктува от долара. Това очевидно повдига въпроса накъде се е насочил доларът. След пробивите на нивата от 1.10 срещу еврото и 122 срещу йената, като че ли перспективите са добри.

Всички сектори пострадаха от загуби, по-определено индустриалните метали, където никелът спадна с повече от 8%, а медта проби надолу след период на консолидация. Селскостопанският сектор също спадна през седмицата заради слуховете за завръщане на урагана "Ел Ниньо", който продължава да привлича вниманието.

Кафето и памукът също пострадаха при новините за нарастващо предлагане. Тези загуби не могат да бъдат компенсирани от печалбите при какаото, което получи подкрепа от опасенията, че производството в Гана може да пострада с намаление от 25%.

Секторът на зърнените култури се представи смесено, като перспективите пред пшеницата и соята се различават, което привлече вниманието, а съотношението между двете слезе до най-ниски нива след януари. Пшеницата намери подкрепа от прекалено влажните условия в САЩ и прекалено сухите в Русия и Канада, докато соята се понижи заради очакванията за силна реколта в Южна Америка.

Енергийният сектор задържа последната сила след разпродажбите свързани с по-силния долар, които отчасти се обърнаха при новината за запасите в САЩ и продукцията, която продължава да се забавя при предстоящото голямо сезонно използване в САЩ.

Напрежението в Близкия изток също оказа подкрепа и компенсира новините, че основните производители в ОПЕК като Саудитска Арабия и Ирак ще продължат да увеличават производството. В същото време връщането на иранския петрол не може да бъде отхвърлено.

Благородните метали пострадаха от силата на долара, но бързо се стабилизираха, подпомогнати от златото, което успя да намери подкрепа при 1200 долара за тройунция.

Златото и другите метали отчаяно търсят катализатор или събитие, което да даде нова посока на сектора. Специално при златото станахме свидетели на няколко неуспешни опита и в двете посоки през последните няколко месеца, докато несигурността около първото повишение на лихвите в САЩ, движенията на долара и промените на облигационните пазари оставиха жълтия метал без посока.

Инвестиционното търсене във фондовете, търгуващи със злато, намаля този месец, а инвеститорите използваха покачването в началото на май за намаление на експозициите. Общите активи са отново на 6-годишно дъно и може да се спори, че по-голяма част от редукцията вече е извършена.

Засега мнозина предпочитат да изчакат пробив през рейнджа от 1170 до 1230 долара. Шансът като че ли е по-голям за пробив нагоре.

Пазарът на суровия петрол остава в рейндж и близо до петмесечния връх след опита за разпродажби по-рано миналата седмица, когато доларът растеше. Подновената му сила обаче може да доведе до ново ликвидиране на позиции. За трета поредна седмица докладът за запасите в САЩ дава подкрепа на пазара и цената се върна към нивата от 60 долара за барел.

В закъснял отговор на бързото намаление на петролни сонди в САЩ след октомври производството на суров петрол спадна със 157 000 барела на ден след пика през март, но остава с повече от 800 000 барела повече на ден спрямо нивата отпреди една година.

Дилърите на дълги позиции при петрола в момента залагат на продължаващ ръст на търсенето от разгарящия се сезон в САЩ, което допълнително може да намали излишното предлагане.

Бул Тренд Трейдър





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25