Гръцкият премиер ще информира утре парламента за хода на преговорите с кредиторите

Отново утре вероятно ще се проведе следващият кръг на преговорите с кредиторите в Брюксел

| обновено на 04.06.15 в 17:38
Алексис Ципрас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас ще информира утре гръцкия парламент за вчерашните преговори с международните кредитори в Брюксел, съобщи АФП, като се позова на правителствен източник. Депутатите ще проведат дебати по предложенията на кредиторите по инициатива на премиера.

Междувременно европейски източници съобщиха, че най-вероятно утре ще се проведе следващият кръг на преговорите между Ципрас и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Очаква се преговорите да бъдат тежки и продължителни.

Юнкер съобщи по-рано днес, че е информирал германския канцлер Ангела Меркел за вчерашните преговори и по-късно през деня ще проведе сходни консултации с френския президент Франсоа Оланд.

Целта на интензивните преговори е максимално бързо постигане на споразумение по гръцката дългова криза. В петък Атина трябва да преведе първи транш в размер на над 300 милиона евро към МВФ. До края на месеца Гърция трябва да направи четири плащания в размер на общо 1,6 млрд. евро. Постигането на споразумение би отключило помощ в размер на 7,2 милиарда евро, необходима за погасяване на задълженията на Атина. 

Днес генералният директор на МВФ Кристин Лагард изрази увереност, че Гърция ще погаси в срок дължимата утре вноска. Лагард, цитирана от АФП, посочи, че ревизираните изисквания от страна на международните кредитори към Атина "ясно показват значителна гъвкавост от страна на институциите".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Йерун Дейселблум

Йерун Дейселблум: Все още има големи различия между Гърция и международните кредитори

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че различията между Гърция и международните кредитори "все още са доста големи", съобщи Ройтерс. След вчерашните преговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас и председателя на Европейската комисия..

публикувано на 04.06.15 в 16:01

ЕК обяви продължаване на преговорите с Гърция през следващите дни

Преговорите между Гърция и международните кредитори ще продължат през следващите няколко дни. Това заяви говорителят на Европейската комисия Маргаритис Скинас днес след вчерашните преговори между гръцкия премиер Алексис Ципрас , председателя на..

публикувано на 04.06.15 в 14:40

Срещата Юнкер – Ципрас продължи дълго, но завърши оптимистично

Без постигнато споразумение, но с оптимистични изказвания, приключи срещата между премиера на Гърция Алексис Ципрас , председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и шефа на еврогрупата Йерун Дейселблум . Обсъжданията ще продължат идните дни...

обновено на 04.06.15 в 11:08