Спад на еврото, докато пазарът не обърна внимание на първоначалния напредък в разговорите за Гърция

Снимка: БГНЕС

Еврото падна днес, тъй като дилърите вече спряха да обръщат внимание на безкрайния поток от заглавия, отчитащи прогреса в преговорите за гръцкия дълг, докато доларът получи сила от силни данни за жилищния сектор в САЩ.

Евро/долар е на 1.1270, като по време на азиатската търговия падна до 1.1254 спрямо връх вчера на 1.1410.

Въпреки по-големия оптимизъм около Гърция, изразен на капиталовите пазари, предпазливостта преобладаваше на валутните пазари, тъй като споразумението остава трудно постижимо, а перспективите пред еврозоната са по-лоши пред тези на останалите икономики.

Министрите от еврозоната приветстваха в понеделник новия пакет от предложения за реформи от Гърция като възможна база за споразумение, което да избегне приближаващия фалит преди плащанията към МВФ в края на месеца. Въпреки всичко и канцлерът на Германия Ангела Меркел и управителят на МВФ Кристин Лагард отбелязаха, че предстои още много работа, която да бъде свършена. Пазарите очакват още много обрати през следващите дни, докато кредиторите изучават предложенията на Атина преди планираните срещи на финансовите министри в сряда и на националните лидери в четвъртък.

Спадът на еврото отразява и подновена сила на долара, който се засили при оптимистични данни от жилищния сектор и заради растеж на доходността на облигациите. Препродажбите на жилища в САЩ скочиха през май до пет и половина годишен връх, което увеличи очакванията за повишение на лихвите през септември.

Долар/йена е на 123.72. Зелените пари напреднаха и срещу високодоходните валути, на които не им помогна изследване за PMI индекса във фабричния сектор в Китай. Той се повиши до тримесечен връх от 49.6 при предишна стойност 49.2, но остава под нивата от 50, които разделят свиването от експанзията. Австралийският долар слезе до 0.77, а новозеландският до петгодишно дъно от 0.6845, което се дължи и на изненадващото намаление на лихвите в страната по-рано през месеца, както и вероятността за нови техни намаления.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25