Великобритания би се справяла по-добре в еврозоната

Все още остава време до провеждането на референдума за членството на Великобритания в ЕС, но реторическите атаки вече започнаха, викайки тези, които някога искаха Великобритания да се присъедини към еврото. Повечето от тях впоследствие оттеглиха своята подкрепа или се опитаха да го забравят, но евроскептиците не възнамеряват да ги оставят да им се размине. Ако сте били толкова заблудени, че да подкрепите еврото тогава, твърдят те, със сигурност не можем да приемем сериозно аргументите ви за продължаване на членството в ЕС днес.

Така че, дори и ако членството на Великобритания не бе на дневен ред, е важно случаят да се преразгледа. Що се отнася до аргумента на скептиците, той е неоснователен: има достатъчно доказателства, че Великобритания би се справила по- добре с кризата, ако бе член на еврозоната, отколкото седейки отвън.

Ужасните икономически резултати на еврозоната се отразиха силно върху Великобритания, разбивайки надеждите за възстановяване, водено от инвестициите и износа. Това се случи, тъй като европейските лидери не успяха да прилагат най-добрите политики и по-специално, не успяха да сложат край на кредитната криза и облекчените парични условия по-рано, както и заради избора им да наложат строги икономии дори при икономиките с достатъчно фискално пространство.

Следователно важният въпрос е, как щеше Великобритания да промени политиките в еврозоната отвътре. Отговорът: по начин, който би върнал растежа по-бързо.

Нека вземем за пример паричната политика. АЦБ щеше да представлява сериозен авторитет в еврозоната не само заради размера на икономиката си. Интелектуалната позиция на АЦБ по паричните въпроси и нейното усещане за финансовите пазари, изострено от векове в средата на лондонското Сити, щеше да направи банката водеща сила в рамките на ЕЦБ.

Как можеше да се използва това влияние? АЦБ разбираше нуждата за изключително агресивна политика много по-добре, отколкото колегата си във Франкфурт. През октомври 2008 ЕЦБ увеличи лихвения процент, докато АЦБ предприе разхлабване, което намали лихвения процент с четири процентни пункта за по-малко от шест месеца. Впоследствие банката задържа основния лихвен процент на 0,5% от март 2009 досега. Това бе и моментът, в който АЦБ стартира програма за изкупуване на активи, която акумулира държавни облигации на стойност една пета от годишния национален доход.

За сравнение, ЕЦБ увеличи лихвения процент два пъти през 2011, което помогна за това еврозоната да изпадне отново в рецесия с вторични ефекти върху растежа на Великобритания. Освен това бяха нужни 6 години, за да последва Франкфурт примера на Треднийдълк стрийт и да стартира програма за изкупуване на активи.

Централните банкери на Великобритания щяха да се борят за подобни агресивни политики и в Изпълнителния съвет на ЕЦБ. Всъщност, огромният, колеблив банков сектор на страната щеше да ги остави без друг избор.

Бул Тренд Трейдър


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25