Мнозинството от ВСС отново срещу министър Иванов

ВСС покани на среща премиера във връзка с диалога между властите

| обновено на 09.07.15 в 14:47
Снимка: БГНЕС

Остри дебати във Висшия съдебен съвет (ВСС) заради медийни изяви на правосъдния министър завършиха с декларация срещу Христо Иванов и покана за среща до премиера Бойко Борисов. По време на едночасова дискусия член на съдебния кадрови орган дори поиска оставката на министъра на правосъдието.

Конкретният повод за протестната декларация срещу Иванов беше интервюто му от вчера, в което мотивира необходимостта от структурна промяна на ВСС, с подозрението, че в сегашния си вариант той се е превърнал в "трансмисия за търговия с дела". В това днес съдебни кадровици видяха обявяване на война, опит за социалистическа революция и даже основание прокуратурата да разследва министъра на правосъдието. Резултатът - 14 от 22 присъстващи членове на Съвета осъдиха поведението на министъра на правосъдието, а всичките 22 поканиха на среща Бойко Борисов за анализ на отношението между властите.

Дебатът, който се проведе в отсъствието на Христо Иванов, започна и в отсъствието на главния прокурор, който коментира оповестената вчера пълна проверка на обществените поръчки в Министерството на правосъдието, провокирана от публикация на "Труд" за една конкретна.

Сотир Цацаров коментира твърденията, че журналист с името, което стои под публикацията, не съществува, като отговори с въпрос:

Ако фактите са верни, какво правим? Образуваме досъдебно производство. А ако фактите са неверни, какво правим? Отказваме да образуваме досъдебно производство. Не мога да разбера защо толкова ви вълнува една рутинна прокурорска работа. Защо считате, че излиза като заяждане с министъра? Проверката въобще не е срещу министъра. Тя касае длъжностни лица в Министерство на правосъдието. Не е първата проверка, която е правена по сигнал от преса, нито ще е последната. Не го свързвайте с министъра, нито е необходимо да го свързвате с идеите на министъра за съдебната реформа, както вчера, доколкото си спомням, неговият пресцентър направи някакъв такъв опит да го отнесе към това. Съдебната реформа е реформа. Добрите идеи се борят с по-добри идеи. Лошите идеи се борят с добри идеи, те не се борят с прокурорски проверки. 

Решението дали ще има среща между ВСС и Бойко Борисов зависи единствено от премиера.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!