Инвеститорите харесаха долара и стерлинга

Доларът разшири вчера печалбите си, тъй като пазара отново насочи вниманието си към неизбежното повишение на лихвите в САЩ. Долар/йена удари едномесечен връх на 124,20, докато еврото падна до почти двумесечно дъно от 1,0855. Зелените пари напредват тази седмица благодарение на коментарите на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън, че лихвите вероятно ще бъдат повишени по-късно през годината.

Управителят на Английската централна банка Марк Карни също привлече вниманието на пазарите, в момент когато опасенията около Гърция намаляват. Вчера той отбеляза, че решението за повишение на английските лихви от рекордно ниските им нива ще стане силно актуално в края на годината. По-рано през седмицата той каза също, че времето за повишение на лихвите наближава.

При тези развития не беше изненадващо, че паундът свали еврото на 0,6958, а срещу долара се котира днес сутринта на 1,5631 при двуседмичен връх в сряда на 1,5676.

Докато инвеститорите се насочиха към долара и паунда през тази седмица, то канадският, австралийският и новозеландският долар се сринаха до шестгодишни дъна, тъй като силно поевтиняване на суровините намали шансовете за растеж в техните икономики. В подкрепа на това Канадската централна банка свали в сряда за втори път лихвите тази година. Почти сигурно е, че Новозеландската централна банка ще ги намали следващата седмица, а Австралийската все така остава с готовност по-скоро за техни намаления.

Канадският долар е на 1,2965. Новозеландският долар падна под 0,65 за първи път от юли 2009-а, преди да се стабилизира днес на 0,6535. Австралийският е на 0,7410 само ден след нивата от 0,7350, които бяха най-ниски след средата на 2009-а.

Търговията в Азия беше вяла при повечето затворени финансови центрове заради официални празници. По-късно днес излизат данни за инфлацията в САЩ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25