Проф. Хуан Игнасио Санз: Третият спасителен пакет за Гърция ще завърши с четвърти

Третият спасителен план за Гърция няма финансова обосновка и поставя базата за повторение на събитията след няколко години, заяви в интервю за "Събота 150" испанският икономист проф. Хуан Игнасио Санз. По думите му, излизането на Гърция от еврозоната няма да дестабилизира единната валута, защото Европейската централна банка си върши работата добре и няма да позволи сътресения.

Тази спасителна програма за Гърция е базирана изцяло на политически мотиви и няма финансова обосновка. Ситуацията в Гърция е много неустойчива в средносрочен и дългосрочен план. Икономиката на страната трябва да бъде подкрепена с реформи, най-вече в сферата на данъците и на пенсионната система, но въпросът в момента е как страната да бъде подкрепена в най-кратки срокове. В крайна сметка, зависи от тях дали ще направят тези реформи. И тук въпросът е не само да се удовлетворят исканията на тройката кредитори или по-специално на Германия. Ако тези реформи не се случат, Гърция никога няма да успее да плати дълговете си и да стабилизира икономиката си. 

Финландия и Германия не харесват тази спасителна програма, защото не се доверяват на Гърция. Останалите страни, основно Франция, се опитват да докажат приятелски отношения между северните страни и Гърция, но има все повече и повече държави, които не се доверяват на гръцката икономика и на способността на Гърция да реформира икономиката си. 

Опасността не е за еврото като валута, а за политическата ситуация. Лидерите не искат да са тези, които ще доведат еврозоната до банкрут. Ако погледнем ситуацията от икономически и финансов аспект, еврозоната е напълно способна да реши проблема си и да оцелее без Гърция. Все пак Марио Драги, като председател на Европейската централна банка, е оторизиран да направи каквото е необходимо, за да защитава единната валута и да контролира европейския дълг. Той има възможности и ресурси да ги защитава от спекулации.  

Проф. Хуан Игнасио Санз не вярва, че ако все пак има излизане на Гърция от еврозоната, за което германският финансов министър Волфганг Шойбле намеква, ще има и други страни, които ще я последват.

Не мисля така. Ситуацията не е като преди три-четири години, защото тогава го нямаше Марио Драги начело на Европейската централна банка, а сега той е оторизиран да защитава единната валута и останалите европейски страни. 

Запитан дали има различно отношение към Гърция и към останалите европейски страни, които имаха затруднения, като Испания, при която, за разлика от Гърция, нещата започват да се стабилизират заради проведените реформи, проф Санз, отговаря: 

Напълно съм съгласен с тази бележка. Например, в Испания финансовата ситуация е много по-добра, отколкото беше преди четири години. Разбира се, и ние имаме още много работа за вършене, но ситуцатията със сигурност е много по-добра спрямо няколко години по-рано. Сега испанската икономика расте с по 3% годишно, това със сигурност не е ситуацията в Гърция. Може би тя се подобряваше до момента, в който СИРИЗА с Алексис Ципрас спечели изборите. 


По отношение на мостовия заем, като начало, и след това останалата помощ, и доколко това е най-добрият начин да се помогне на Гърция, проф. Санз смята:

Не мисля, че това е най-добрият начин да се помогне на страната. Всъщност, мисля, че този трети спасителен пакет за Гърция е началото на процеса, който ще завърши с четвърти спасителен пакет. Това е твърде вероятно да се случи, особено ако Гърция не направи нищо да върне икономиката си към растеж. Това ще се случи най-късно до три години и ще има много висока цена. Това, което в момента Гърция прави, е да рефинансира заема от втората спасителна програма. Ако не се променят нещата, пак ще се стигне до банкрут, а за да се променят, Гърция трябва да направи реформи и то реформите, препоръчвани от кредиторите. 


Интервюто на Марта Младенова с проф. Хуан Игнасио Санз можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!