Асен Христов: Големите финансови институции ще инвестират все повече в гръцки активи

Големите финансови институции ще инвестират все повече в гръцки активи, прогнозира пред "Хоризонт" Асен Христов, който е мажоритарен собственик на една от водещите застрахователни компании у нас. През юли ръководената от него компания купи застрахователния бизнес от банкова група, оперираща в Гърция.

Все по-често ще се наблюдава тенденцията големите банкови групи да продават застрахователните си бизнеси, смята Асен Христов. Заради ситуацията в Гърция там това ще се случи по-бързо:

Големите финансови гръцки институции се продават на институции, които искат да влязат в Гърция. Поради това, че на голяма част от гръцките банки им е забранено да купуват активи поради рефинансиране от ЕЦБ, за тях ще бъде по-трудно да задържат своите застрахователни компании или да придобият нови. Но отново казвам - интерес към Гърция има много голям.

Особено след няколкоседмичната банкова ваканция в Гърция, хората там търсят алтернативни начини за спестяване на парите си:

И реално това, което предпочитат да направят, е да ги вложат в продукти - пенсионни или животозастрахователни продукти със сравнително нелоша доходност.

Голяма част от застрахователните компании в Гърция са инвестирали в акции в чужбина, което реално означава, че кризата в страната не е повлияла на доходността им.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!