Нова девалвация с над 1% на китайския юан за трети пореден ден

Китайската централна банка позволи обезценка на юана за трети пореден ден, определяйки нов фиксинг на местната валута, който е с 1,1% по-слаб спрямо неговото ниво от вчера. Така, само в рамките на три поредни дни банката девалвира местната валута с близо 5 процентни пункта, след като във вторник обезцени юана с 1,9% (спрямо фиксинга от началото на седмицата), а във сряда - с още 1,6 процентни пункта.

Днес Централната банка на Китай (PBoC) определи фиксинг от 6,4010 юана за един щатски долар спрямо вчерашен фиксинг на ниво от 6,3306, въпреки че в края на търговията в сряда беше проведена "прикрита" интервенция през няколко държавни банки, които продаваха долари и това доведе до известна стабилизация на местната валута на спот пазара към 6,3870 нивото.

Във вторник (11-и август) PBoC повиши изненадващо фиксинга на юана с цели 1,9% спрямо долара и разхлаби затегнатия валутен контрол в страната, определяйки това свое решение като "еднократна девалвация" на местната валута. До тази седмица китайският юан можеше да се търгува в диапазон от +/- 2% (спрямо щатския долар) около дневния фиксинг на Централната банка, като според новите правила този ценови диапазон ще се базира на ниво на затваряне на юана през предходната сесия на търговия. Целта е да се позволи движенията на местната валута да бъдат по-силно зависими от самия пазар (пазарно-ориентирани).

Основната идея на предприетата от PBoC солидна девалвация на юана през последните няколко дни е да стимулира доста слабо представящата се китайска икономика и по-специално износа, който през юли се срина с 8,3 процентни пункта. Рязката обезценка на местната валута обаче носи и своите рискове, включващи опасността от изтичане на капитали от страната.

В свое изявление след днешното решение Китайската централна банка, която разполага с огромните 3,65 трлн. долара валутни резерви, за да влияе на валутните пазари, обяви, че не вижда база за устойчива обезценка на юана. Банката обаче допълни, че новият дневен фиксинг може да отбележи голяма волатилност, ако в края на предишния ден местната валута отбележи рязко понижение спрямо нейния фиксинг.

PBoC отново повтори, че ще запази "юана стабилен около благоразумно и балансирано ниво" и ще запази нормалната волатилност на нивата на валутна обмяна. Тя също така определи като "безпочвени" някои прогнози, че местната валута може да се обезцени с около 10 процентни пункта.

Поредната днешна девалвация на фиксинга на китайския юан доведе до първоначално ново нейно рязко понижение на валутния спот пазара към 6,4470 юана за един долар, преди обаче да последва известна стабилизация около 6,4115 нивото. Повод за това даде предупреждение от страна на Централната банка, че тя остава готова да предприеме решителни действия (валутна интервенция), ако прецени, че има наличие на прекомерната волатилност на валутния пазар. В същото време PBoC отбеляза, че има намерение в скоро време да слее вътрешния и външен пазар на търговия на юана спрямо долара, за да създаде единен валутен пазар за местната валута.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25