Доларът възвърна позиции след успокоението от Китай

Доларът се възстанови от едномесечното дъно срещу еврото благодарение на забавянето на спада на юана. Това намали опасенията, че решението на Китай да девалвира валутата е било съзнателен опит за придобиване на конкурентно предимство.

Най-голямото движение при основните валути дойде от Европа, където шведската крона скочи с 1,6% до деветдневен връх срещу еврото от 9,4570 крони за 1 евро. Причината бяха по-добри от очакваното данни за инфлацията в Швеция. Покачването на шведската крона беше най-силното еднодневно за последните три години.

След няколко волатилни дни, в които инвеститорите се опасяваха, че промените от Китай са предвестник на нова глава в световните валутни войни, настроенията се успокоиха. Китайската централна банка заяви, че няма база за допълнително поевтиняване на валутата и допълни, че ще се намеси, ако е необходимо, за да стабилизира цените.

Във вторник Централната банка на Китай заяви, че вече ще калкулира дневната фиксирана цена на юана, като взема повече предвид пазарните сили, включително цената на затваряне в предишния работен ден. Мнозина обаче считат, че след серия от слаби данни промяната е мотивирана от желанието да се помогне на износителите.

Юанът отслабна в четвъртък със само 0,2% след безпрецедентния срив от 3% след вторник. Тогава инвеститорите изкупуваха обратно еврото и бягаха от високодоходните и рискови покупки, което доведе до скок на евро/долар на нива над 1,12. В четвъртък единната валута беше продавана, тъй като апетитът за рискови покупки се засили. Еврото падна под 1,11 след стенограмата на ЕЦБ, показала опасенията на ръководството ѝ от волатилността на китайския пазар и предстоящото увеличение на лихвите в САЩ. Това помогна на долара, който нарасна на валутните пазари. Долар/йена се търгуваше на нивата около 124,40 и остава под двумесечния връх от сряда на 125,28.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25