Финансовото министерство отново отчита много добра събираемост на данъците

Снимка: Капитал

Малко над 789 млн. лева е излишъкът в държавния бюджет към края на юли, отчетоха от Министерството на финансите. През август обаче се очаква свиване на излишъка до 601 млн. лева. Така продължава тенденцията към намаляването му.

От финансовото министерство за пореден месец отчитат много добра събираемост на данъците и осигуровките. За първите седем месеца на годината в хазната от приходи и помощи са постъпили повече от 19 млрд. лева, което е близо 63% от планираните за годината.

В същото време са изхарчени повече от 18,2 млрд. лева, което е 55,5% от годишните разчети. Това означава, че на държавата й остават повече разходи, отколкото приходи до края на годината, според предварителните бюджетни разчети. Експертите от министерството прогнозират, че следващия месец харчовете ще достигнат близо 21 млрд. лева, а постъпленията - малко над 21,5 млрд. лева.

Прогнозираният излишък е 601 млн. лева. През май преизпълнението в хазната беше над 1 млрд. лева и оттогава постоянно се топи.

Към края на юли във фискалния резерв има 11,2 млрд. лева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Правителството решава за допълнителен трансфер по бюджета на ДОО

На днешното си заседание правителството трябва да одобри допълнителен трансфер по бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО). Преди дни стана ясно, че разходите на общественото осигуряване за първите 6 месеца на годината са двойно повече от..

публикувано на 26.08.15 в 08:13
Иван Игов .- психолог

Не общините, а банките трябва да управляват делегираните бюджети

Под знака на очакването за голямата промяна,  бъдещия Закон  за образованието и обществените нагласи, свързани с  българското училище – разговор преди началото на учебната година с психолога Иван Игов.  В отговор на въпрос как коментира като..

публикувано на 25.08.15 в 11:17