Днешният трус на глобалните капиталови пазари доведе отново до понижение на долара и до поскъпване на еврото и йената

Подновените страхове около слабото представяне на китайската икономика причиниха нов трус на глобалните фондови борси, който от своя страна доведе до понижение на долара и до поскъпване на еврото и на йената на валутния пазар.

Влошаването на промишлената активност в Китай през август засили опасенията, че втората по сила световна икономика рискува да преживее т.нар. "твърдо приземяване" (рязко забавяне на икономическия растеж). Тези данни бяха последвани от смесени до по-слаби проучвания за промишлената активност в еврозоната, за отделните страни-членки на региона и за Великобритания. Това оказва допълнително негативно влияние върху инвеститорските настроения на европейските капиталови пазари, където основните фондови индекси се понижават с над 2%. Подновените страхове около икономическия растеж на Китай се отразяват негативно и на фючърсите на трите основни американски фондови индекси, което предполага солиден спад с около 2% и на пазара на акции на "Уолстрийт" след неговото отваряне.

Новото напрежение на глобалните капиталови пазари отмени статута на еврото и на йената като "carry trade" валути – "евтини" (нисколихвени) валути, използвани за покупки на по-високодоходни финансови активи. Това принуди инвеститорите да ликвидират за пореден път "къси" позиции в евро и в йени както спрямо американския долар, така и спрямо "стоково-зависими" валути като австралийския, канадския и новозеландски долар с оглед днешния спад и на петролните цени с около 3,5%.

В началото на днешната европейска търговия еврото поскъпна с близо 1% до 1,1332 долара - точно около важната близка зона на съпротива около 1,1292/1,1335 областта (200-часова пълзяща-средна към 1,1335; важна 200-дневна пълзяща-средна около 1,1292 и падежи на опции от 17:00 ч. за 1,51 млрд. евро в 1,1300 нивото и в по-малко обем в 1,1325 долара). Последва париране на част от първоначалните печалби и единната валута върна назад към 1,1234 нивото - около следобеден падеж на опции в 1,1250 долара.

В същото време йената поскъпва по-устойчиво както спрямо долара, така и спрямо еврото с оглед нейния статут на "валута-убежище" при наличието на солидно напрежение на глобалните капиталови пазари. "Зелените пари" падат с над 1% към 4-дневно дъно около 119,54 йени, докато еврото се понижава с 0,77% към 6-седмично дъно около 134,82 йени.

Слабо проучване за промишлената активност във Великобритания през август пък доведе до спад на британската валута към тримесечно дъно от 1,5310 долара, като по същото време еврото поскъпна за кратко до едноседмичен връх от 0,7372 паунда.

Постепенно вниманието на инвеститорите се насочва към проучвания за промишлената активност в САЩ през август (окончателния промишлен PMI индекс на агенция Markit от 16:45ч. и промишления ISM индекс от 17:00 ч.) и към данни за разходите в строителния сектор през юли (от 17:00 ч.). До края на деня ще бъдат оповестени и данни за продажбите на автомобили в САЩ през осмия месец на годината.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25