Доларът се намира под предпазлви натиск от продажби преди заседанието на Фед през следващата седмица

Щатската валута парира част от своите сутрешни загуби спрямо останалите основни валути, но остава под предпазлив натиск от продажби въпреки малко по-добри от очакваното данни за производствените цени в САЩ.

Индексът на производствените цени през август остана на нивото от юли при прогноза за понижение с 0,1%, но на годишна база остава на негативна територия, понижавайки се с 0,8%. В същото време основният PPI индекс (изключвайки цени на храни и енергия) се повиши за трети пореден месец с 0,3% (при прогноза за повишение с 0,1%) и нарасна на годишна база с 0,9% след растеж с 0,6% през юли. Въпреки малко по-високите от очакваното данни, те продължават да потвърждават за липсата на инфлационен натиск в САЩ и сякаш допълнително намаляват шансовете за скорошно първо повишение на основните лихви на Федералния резерв.

През вчерашната американска и в началото на днешната европейска търговия доларът се оказа под натиск от продажби на валутния пазар с оглед намаляващата вероятност на заседанието през следващата седмица Федералният резерв да се осмели на първо повишение на основната лихва в страната. По-рано днес фючърсите на федералната фондова лихва оценяваха на едва 25% вероятността за вдигане на американските лихви през следващата седмица. Това, както и днешното предпазливо понижение на глобалните пазари на акции и новият спад на петролните цени оказаха известна подкрепа за еврото и йената, тъй като ограничиха техния статут на "carry trade" валути - "евтини" (нисколихвени) валути, използвани за покупки на по-високодоходни финансови активи.

По-рано през деня еврото поскъпна до близо 10-дневен връх от 1,1309 долара преди да върне назад до 1,1254 нивото, след което да стабилизира малко под следобеден падеж на опции за 900 млн. евро в 1,1310/00 областта.

В същото време доларът отскочи от сутрешно дъно около 120,37 йени към 120,83 нивото - между падежите на опции от 17:00 ч. в 120,75/50 областта (за 1,1 млрд. долара) и в 121,00 йени (за 520 млн. долара).

Междувременно еврото успя да пробие над важното ниво от 1,1000 швейцарски франка за пръв път от януари насам, когато Швейцарската централна банка шокира пазарите, отказвайки се от наложения преди три години т.нар. "праг на търпимост" от 1,20 франка за едно евро. Това понижение на франка изглежда отразява известно отслабване на инвеститорските тревоги, които бяха завладели финансовите пазари през последните седмици, намалявайки статута на "швейцареца" като "валута-убежище". Преди малко еврото поскъпна с 0,5% към 8-месечен връх от 1,1036 франка, докато доларът нарасна с 0,46% към двудневен връх от 0,9795 франка, но на този етап остава под 4-седмични връх около 0,9825 нивото, достигнат по-рано през седмицата.

Днешната търговия обаче е доста предпазлива и нервна, тъй като следващата седмица се очертава да бъде много важна за глобалните капиталови пазари. Инвеститорите са в напрегнато очакване както на предстоящото на 16-и 17-и септември заседание на Фед с оглед все още неясни негов изход (дали ще има или не първо повишение на американските лихви), така и на серия важни китайския данни тази неделя за индустриалното производство, за продажбите на дребно и за инвестициите през август, които биха подсказали, дали втората по сила световна икономика продължава да губи своя възходящ импулс.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25