Доларът опитва известна стабилизация, след като по-рано днес удари триседмично дъно

По-рано днес щатският долар се понижи към триседмично дъно спрямо останалите основни валути с оглед на засилващите се очаквания, че Фед няма да прибегне до първо повишение на лихвените нива поне до последния месец на настоящата година.

Днес фючърсите на федералната фондова лихва оценяват на едва около 24% вероятността за вдигане на основните американски лихви на заседанието на Фед през настоящата седмица (на 16-и 17-и септември). Намаляващите очаквания са факт след поредни незадоволителни икономически данни от Китай, които водят до ново напрежение и волатилност на глобалните капиталови пазари. В комбинация с все още прекалено ниските инфлационни очаквания в САЩ, това може да накара американските централни банкери да заемат за пореден път изчаквателна позиция, като не прибързат със затягане на паричната и лихвена политика в страната.

В началото на днешната европейска търговия т.нар. "индекс на долара" на тегловна база спрямо останалите шест основни валути се понижи за кратко до 94,913 пункта, достигайки най-ниско ниво от 26-и август насам, преди да последва негова стабилизация около 95,225 пункта.

Еврото задълбочи своето добро възходящо движение от предходната седмица, поскъпвайки за кратко до две и половина седмичен връх от 1,1373 долара, преди обаче да върне назад към 1,1300 нивото въпреки оповестени по-добри от очакваното данни за индустриалното производство в еврозоната през юли.

Британската лира също опита първоначален скок обратно към двуседмичния връх от 10-и септември около 1,5475 долара, но нейното повишение се ограничи до 1,5470 нивото, преди да върне обратно малко под 1,5400 долара. В същото време щатската валута отскочи към 0,9718 швейцарски франка, след като по-рано през деня се понижи до 10-дневно дъно около 0,9667 нивото.

От днешното колебливо до негативно представяне на глобалните капиталови пазари се възползва японската йена с оглед нейния статут на "валута-убежище". Доларът се понижи до часово дъно от 120,10 йени, след като за четвърти пореден ден на търговия така и не успява да поскъпне стабилно над важна 200-дневна пълзяща-средна около 120,80/82 областта. Еврото пък изтри напълно своите печалби от началото на деня, когато поскъпна до близо триседмичен връх от 137,04 йени и вече се намира под натиск от продажби под 136,00 нивото.

Според мнозинството анализатори и участници на валутните пазари, ако в четвъртък (17-и септември) Фед не вдигне лихвените ставки за пръв път от близо 10 години насам, това ще доведе до ново ликвидиране на все още големи по размер "дълги" доларови позиции и ще поднови низходящата корекция на "зелените пари". Ако все пак Фед се осмели да повиши лихвите, доларът може да поскъпне, но вероятно само за кратко, тъй като инвеститорите ще следят "под лупа" и представените след края на заседанието нови средносрочни икономически прогнози на американските централни банкери - техните очаквания за икономическия растеж, за безработицата и инфлацията в САЩ. По същото време (след края на заседанието) ще бъдат оповестени и новите средносрочни прогнози на членовете на Фед за нивото на федералната фондова лихва до края на тази и през следващите няколко години. Заседанието на Фед ще бъде последвано и от пресконференция на шефа на банката Джанет Йелън.

Всичко това вероятно ще продължи да държи под напрежение както участниците на валутния пазар, така и инвеститорите на световните фондови, дългови и стокови борси. С повишен интерес ще се следи и предстоящата утре серия важни икономически данни от двете страни на Океана - Zew проучването за бизнес доверието в Германия през септември, данните за търговския баланс в еврозоната през юли и доста ключови индикатори от САЩ, включващи продажбите на дребно и индустриалното производство през август.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25