Б. Манчев: Удължаването на срока на работа на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" може да се забави с година

Снимка: Таня Харизанова


С близо година може да се забави процесът по удължаване на срока на работа на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Това каза за "Хоризонт" председателят на БУЛАТОМ Богомил Манчев. Той присъства на конференцията "Енергийна сигурност и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа.

Борихме се седем години, за да удължим ресурса на 5-и и 6-и блок. И така пет години, докато подпишем договора! Страшно важен. Ако беше толкова важен, трябваше първи да сме го подписали, сега да сме направили програмата. Ние сега я правим програмата с риск и вече влезнахме в него, че ще закъснеем от срока, в който изтича ресурсът на 5-и блок.

Рискът техногенно няма да ни навреди, но чисто административно АЕЦ "Козлодуй" ще плати някакви глоби, които задължително нашият регулатор му ги налага, добави Богомил Манчев.

АЕЦ "Козлодуй" ще намери парите за модернизацията на блоковете и удължаване на живота на реакторите, но заради грешна политика централата губи средства, каза още Богомил Манчев:

Когато едно изключително печелившо предприятие стои на пазара, то работи, но ти го караш да ти продава електроенергията по 30 лв., какво може да прави, освен да губи. Около 30% от електроенергията на "Козлодуй" се взема за по 30 лева, за да се дава на така наречения " регулиран пазар". Сега, извинявам се, 30 лв. в къщи на ръка да движите един тахогенератор да произвежда ток, ще е 32 лева. Има доста затруднения. Големи суми дължи НЕК на АЕЦ "Козлодуй", това е факт. В крайна сметка 130 милиона е 30% от годишното брутно производство на "Козлодуй".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!