Доларът удари триседмични дъна на валтуния пазар след решението на Фед да запази рекордно ниските лихви в САЩ

През петъчната търговия щатският долар се понижи до триседмично дъно спрямо останалите основни валути, задълбочавайки своя спад, стартирал след снощното решение на Фед на САЩ да запази без промяна рекордно ниските лихвени нива.

Негативно влияние върху "зелените пари" оказва не само поредната липса на желание от страна на Фед да вдигне краткосрочната си лихва за пръв път от 10 години насам, но и занижените прогнози на американските централни банкери относно темпото на все още предстоящия цикъл на затягане на федералната фондова лихва в средносрочен план.

Оповестените след края на заседанието нови прогнози показват, че 13 от 17-те американски централни банкери продължават да прогнозират първо вдигане на лихвените нива до края на 2015-а година, но спрямо 15 членове на Фед на това мнение през юни, като 11 от тях очакват федерална фондова лихва под 0,5% до края на годината при "едва" 7 през юни. Четирима от представителите на Фед вече предполагат, че федералната фондова лихва не трябва да бъде повишена поне до началото на следващата година, след като през юни на това мнение бяха само двама.

Техните нови осреднени прогнози за основната лихва в САЩ за 2015-а година вече са центрирани около 0,375%, което предполага само едно повишение с 0,25% до края на годината, докато само преди три месеца осреднената прогноза беше за лихва от 0,625%, предполагайки две повишения на федералната фондова лихва с по 0,25 процентни пункта.

Членовете на Фед намалиха и техните очаквания за пътя на затягане на лихвените нива през следващите две години, като за 2016-а година прогнозираната осреднена лихва вече е на ниво от 1,375% (спрямо прогноза от 1,625% през юни) и повишение до 2,625% през 2017-а година (спрямо предишна прогноза от 2,875%). Те също така понижиха с 25 базисни пункта и тяхната оценка за вероятното ниво на лихвата в края на предстоящия цикъл на затягане на паричната и лихвена политика до 3,5% (от 3,75% през юни).

Всичко това провокира ново ликвидиране на все още големи по размер "дълги" доларови позиции и доведе до рязко понижение на доходността на американския дългов пазар, оказвайки допълнителен натиск върху щатската валута. Доходността на 2-годишните дългови книжа на САЩ падна към триседмично дъно от 0,676%, отстъпвайки от близо петгодишния връх от 0,819%, ударен в сряда (16-и септември), докато лихвата на 10-годишните облигации се понижи към 2,175% от близо двумесечен връх от 2,303%, достигнат също в средата на седмицата.

В същото време европейските пазари на акции регистрират солиден спад с близо 2%, тъй като инвеститорите акцентират върху изразените от американските централни банкери и лично от шефа на Фед Джанет Йелън опасения относно състоянието на глобалната икономика (свързани главно със забавящата се китайска икономика) и неотдавнашната волатилност на финансовите пазари. Това върна напрежението на глобалните капиталови пазари, което беше в сила през предишните няколко седмици и се дължеше в значителна степен на страховете около състоянието на икономиката на Китай.

Споделянето на тези опасения и от самата г-жа Йелън намали драстично инвеститорския риск-апетит и логично отмени статута на еврото и йената като основни "carry trade" валути - "евтини" (нисколихвени) валути, използвани за покупки на по-високодоходни финансови активи. Това от своя страна спомогна допълнително за тяхното рязко поскъпване спрямо "зелените пари".

По-рано днес еврото задълбочи своето силно снощно възходящо движение, поскъпвайки до нов триседмичен връх от 1,1460 долара, преди единната валута да стабилизира малко над важната близка подкрепа около 1,1400/1,1390 областта (падежи на опции от 17:00 ч. за 1,4 млрд. евро в 1,1400 нивото и сутрешно часово дъно към 1,1390 долара). Но само връщане на еврото обратно под 1,1373 (негов важен бивш връх от 14-и септември) може да отслаби новия натиск от продажби, на който е подложена щатската валута. Важната близка техническа съпротива пред единната валута е разположена около 1,1460/75 долара (днешен текущ връх и 61,8%-а корекция на спада на еврото от неговия 7-месечен връх от 24-и август около 1,1715 до дъното от 3-и септември към 1,1087), като евентуален скорошен пробив над нея може да задълбочи възходящото движение на еврото към 1,1500 нивото (следобеден падеж на опции за 1,6 млрд. евро) и дори към 1,1560/70 областта (бивш връх от 26-и август и 76,4%-а корекция на спада на еврото от 1,1715 върха до 1,1087 дъното).

В същото време доларът задълбочава своя спад и спрямо японската валута, понижавайки се към 10-дневно дъно около 119,06 йени с поглед към неговото важно бивше дъно от началото на месеца (от 4-ти септември) около 118,53 йени. Британската лира също се възползва от негативната "суматоха" около долара след заседанието на Фед, поскъпвайки към триседмичен връх от 1,5658 долара. Новото напрежение на глобалните финансови пазари върна и статута на швейцарския франк като "валута-убежище" при наличие на кризи. Доларът се понижи към триседмично дъно от 0,9527 франка - точно около важната 200-дневна пълзяща средна около 0,9535 нивото, като в същото време еврото падна до едноседмично дъно от 1,0899 франка.

Графика на евро/долар (на дневна база)

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25