Ердоган: Отворени сме за всякакъв вид сътрудничество по въпроса с бежанците

Реджеп Тайип Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция е готова на всякакъв вид сътрудничество по бежанската криза, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган след среща в Брюксел с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Ердоган отрече обвиненията, че страната му нарочно пуска мигрантите през границата в останалите европейски страни.

Председателят на Съвета Доналд Туск призова Турция да спазва споразуменията за реадмисия на нелегални имигранти и за охрана на границите.

ЕС е готов да се заеме включително с въпроса за евентуална буферна зона в Сирия. Турция обаче също трябва да отвърне с действия. Бягството на хиляди хора през турска територия към Европа трябва да бъде спряно, каза Туск.

Турският държавен глава отхвърли обвиненията, че турските граници пропускат бежанци, като подчерта, че само от началото на годината турската брегова охрана е спасила от удавяне в Егейско и Средиземно море над 60 хиляди души.

Никога не сме отпращали към други страни хората, дошли в Турция. Вече съм казвал, че сме отворени за всякакъв вид сътрудничество по въпроса с бежанците, подчерта Ердоган.

Реджеп Тайип Ердоган определи държавно-спонсорирания тероризъм на сирийския лидер Башар Асад като главната причина за бежанската вълна от Сирия. Турция предложи и решение на проблема.

Обучаване и въоръжаване на сирийската опозиция, създаване на погранична територия свободна от тероризъм и зона забранена за полети, заяви Ердоган.

Бъдещето на Европа ме може да се разглежда отделно от това на Турция и членството ни в Европейския съюз продължава да е наш стратегически избор, допълни Ердоган. Той призова Европа да не легитимира кюрдските сепаратисти от ПКК само защото се бият с Ислямска държава.

Не можем да говорим за добри терористи срещу лоши терористи, отбеляза Ердоган.

Освен с Доналд Туск, Ердоган проведе отделни срещи с председателите на ЕК и ЕП Жан-Клод Юнкер и Мартин Шулц. Тримата заедно продължават разговорите на официална вечеря.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Росен Плевнелиев

Плевнелиев настоява да се спазват решенията на КСНС за бежанците и армията

Президентът Росен Плевнелиев настоява да бъдат спазени решенията на Консултативния съвет за национална сигурност за бежанската криза и за армията от ноември 2013 и април 2015 година. Така държавният глава отговаря на призивите на опозицията за незабавно..

публикувано на 04.10.15 в 18:00

Гаук определи интеграцията на бежанците за по-голямо предизвикателство от обединението на Германия

Интеграцията на бежанците в Германия е много по-голямо предизвикателство от обединението на Източна и Западна Германия, е убеден федералният президент Йоахим Гаук . Според него това ще се превърне в задача на следващите няколко поколения германски..

публикувано на 04.10.15 в 12:34

Критики срещу Меркел за бежанците – капацитетът е изчерпан

Германският канцлер Ангела Меркел е подложена на силни критики от коалиционните си партньори в правителството и Бундестага зарази изречените от нея думи, че „Бежанците са добре дошли“. В интервю за Дойчландфунк тя защитава позицията си и отговаря на..

публикувано на 04.10.15 в 17:18

Бежанците ще имат право да си търсят работа, докато получат международна закрила

Депутатите приеха окончателно промени в Закона за бежанците, според които бежанците ще имат право да си търсят работа, докато получат решение за международна закрила. По повод решението, депутатът от Патриотичния фронт  Емил Димитров възрази:..

публикувано на 02.10.15 в 15:57

Подведоха под съдебна отговорност шофьора на микробуса край Стара Загора за трафик на бежанци

Районната прокуратура в Стара Загора наблюдава досъдебно производство, образувано срещу 23-годишен мъж от Раднево, за подпомагане на чужденци при незаконно преминавана на страната. Това съобщават от Апелативната прокуратура в Пловдив. В четвъртък..

публикувано на 02.10.15 в 16:23