Валутни вълнения – част 4

Твърде далечни острови

Може ли Фед да спаси отново положението? Би било много по-трудноотколкото последния път. Офшорната система е почти два пъти по-голяма отколкото през 2007 г. и се разраства бързо, така че всяка спасителна акция би трябвало да бъде в много по-голям мащаб. Смесицата от страните, участващи в процеса, се измества встрани от съюзниците на Америка. Много по-малко вероятно е въпросните банки да имат филиали в Ню Йорк, които могат да заемат директно от Фед или да се разглеждат като апетитни от гледна точка на американската законодателна система. Последиците могат да бъдат тежки.

По-дългосрочната жизнеспособност на системата може да бъде тествана от недостатъчно количество на "сигурни активи" под формата на държавни облигации. През 60-те Робърт Трифин, белгийски икономист, се притесняваше, че чуждото търсене на долари може да застраши системата "Бретън Уудс", при която доларът беше договорен за ползване срещу ограничено предлагане на злато при фиксирана цена. В днешната свободна валутна система проблемът е различен. Вече чужденците притежават 6,2 трилиона долара под формата на американски държавни облигации, което възлиза на 60% от пазара. Ако държавите продължат да трупат доларови резерви в съответствие с размера на техните икономики, и съотношението на дълга към БВП в Америка остане стабилно, облигациите може и да не достигат през 2035 година.

Америка може да намери тънки начини за създаване на сигурни активи, като например предлагане на пълни гаранции върху банковите депозити и корпоративните облигации, за да ги направи толкова безопасни, колкото са държавните облигации. Или може да емитира много повече облигации, отколкото има нужда, и да инвестира излишъка в чужбина, като по този начин ще наподобява суверенен инвестиционен фонд. Но след спасителната финансова акция през 2008 г. Конгресът иска да ограничи обхвата на предпазната мрежа на Фед. Някои смятат, че МВФ може да отговори на търсенето на сигурни активи чрез създаване на повече специални права на тираж (СПТ), форма на квазипарите, базирана на кошница от основни валути. И все пак, ако държавите искат да диверсифицират резервите си, те лесно биха могли да го направят директно, без необходимостта от специални права на тираж. Те искат долари.

Световната парична система е нереформирана, нестабилна и вероятно неустойчива. Това, от което се нуждае, е "инженер", който да проектира интелигентни начини за укротяване на капиталовите потоци, един вид "полицай", който да спре сегашните политики, "медицинска сестра", която да осигури предпазна мрежа, ако нещата се объркат, "съдия", който да следи безпристрастно плащанията в световната система. Ако политическата система на Америка прави трудно запълването на тези свободни работни места, може ли Китай да се справи по-добре?

Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25