Съветът за тристранно сътрудничество гледа Бюджет 2016

| обновено на 29.10.15 в 10:30
Бюджетът за следващата година разглежда Съветът за тристранно сътрудничество. В него се залага дефицит от 1,8 млрд. лева или 2% от брутния вътрешен продукт. Максималният нов дълг, който страната ни ще може да поеме догодина, е 5,3 млрд. лева. С проекта се залага и актуализация на тазгодишния бюджет, с която ще се дадат повече пари за заплати.

Утре на извънредно заседание правителството ще приеме бюджета за догодина, през който се актуализира и тазгодишният бюджет. Крайният срок за внасянето на бюджета в парламента е 30-и октомври.

Обезщетенията за освободени хора и по-големите разходи на общините са в основата на по-високия дефицит в края на годината, съобщи финансовият министър Владислав Горанов в началото на заседанието на Тристранния съвет, на което се обсъжда актуализацията на бюджета за 2015 година и финансовата рамка за следващата година. Тази година страната ни ще завърши с дупка от 3,3% на касова основа в бюджета, но по методологията на Европейския съюз оставаме под прага от 3 на сто, каза още Владислав Горанов:

За финализирането на европейските проекти е необходимо осигуряването на допълнителен национален ресурс за префинансиране на разходите до възстановяването им от Европейската комисия, както и националното съфинансиране. Има и други предизвикателства, които коментирахме в последните дни невъзможността от рязко свиване на разходите за персонал в някои сектори, както и възникнали, в резултат на оптимизацията, допълнителни разходи най-вече свързани с изплащане на обезщетения за освободени служители в съответните администрации. Значителни допълнителни разходи, без приход в 2015 година, в резултат на което допълнителен дефицит по консолидираната фискална програма, извън контрола на централното правителство, са допълнителни разходи по бюджетите на общините, вероятно свързани, освен с приключването на програмния период, и с изборния цикъл, в който местните власти се намират.

Допълнителните пари за заплати и европроекти ще увеличат дефицита за тази година до повече от три процента, но актуализацията е неизбежна, според финансовия министър Владислав Горанов. По-рано той каза: Първо, защото по-голямата част от предложената актуализация на 2015 година е свързана с успешното приключване на програмите, по които усвояваме европейски средства – около 2/3 от ресурса отива за тази цел. Другата част, ако видите по министерства, отива за разплащане на недостига от възнаграждения за персонала.

Догодина също ще има повече пари за част от министерствата. Минималната работна заплата ще бъде 420 лева, но помощта през втората година от майчинството ще замръзне на 340:

Ако търсим стимулиране на работещи родители, в момента, ако се върне родител на работа, след първата година, той получава половината от тази сума плюс работната си заплата. С увеличаването на сумите за втората година се върви в обратна посока, смята вицепремиерът Ивайло Калфин. Догодина средното увеличение на осигурителните прагове е 7,5 на сто. 

В средата на годината пенсиите ще бъдат увеличени с 2,5 на сто по швейцарското правило, припомня шефът на НОИ Бисер ПетковДоходите от пенсии ще имат реално нарастване, т.е. ще имаме нарастване в покупателната сила, защото този номинален ръст изпреварва значително заложените прогнозни инфлации за следващата година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Бюджет

Бизнесът и синдикатите категорично не приемат избрания подход за актуализация на тазгодишния бюджет

Бизнес организациите категорично не приемат избрания подход за актуализация на тазгодишния бюджет, който, според тях, ще осигури средства за сектори без реформи, като посочват МВР и отбраната. Васил Велев от Асоциацията на индустриалния..

публикувано на 29.10.15 в 11:33

Политическите партии – "за" и "против" актуализацията на тазгодишния бюджет и Бюджет 2016

БСП обяви, че няма да подкрепи актуализацията на тазгодишния бюджет и бюджета за догодина поради опасност от задлъжняване на страната по гръцки сценарий. В декларация в парламента Румен Гечев посочи: В този проект пише черно на бяло, че в края на..

публикувано на 29.10.15 в 10:48