Д. Костов за препоръките на Сметната палата: Правят разсъждения, без да познават естеството на бизнеса

Снимка: БГНЕС

Препоръките на Сметната палата за банковия надзор в България по-скоро биха създали повече проблеми, отколкото ще решат. Това смята ресорният подуправител Димитър Костов. Една от спорните препоръки е да се промени начинът на установяване на конфликт на интереси при надзорниците:

Изграждането на система за установяване, контрол и предотвратяване на конфликт на интереси, която да се различава от това, което е установено в държавата и законодателно и институционално, е доста спорно решение. Да не говорим, че вътре пише, едва ли не, че, ако някой работи в Банковия надзор, не трябва да ползва банкови услуги.

В доклада на Сметната палата се посочва, че още през първото тримесечие на 2014 година БНБ е знаела за проблема с кредитните порфейли на две кредитни институции. Костов коментира това с думите:

Искам да напомня, че до преди 6-7 години кредитните портфейли на цялата банкова система нарастваха с число от порядъка на 50, 60, 70 процента. Ако самият факт на растеж на кредитния портфейл трябва да създава притеснение, еми то тогава трябваше едва ли не там да затваряме банките.

Сметната палата прави разсъждения, без да познава естеството на бизнеса, уточни той.

До средата на лятото ще е готова оценката на качеството на активите на българските банки, а до есента и резултатът от стрес-тестовете. Банковата система е стабилна и много ликвидна, а слабото кредитиране се дължи най-вече на икономическия цикъл.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!