Доларът се търгува в тримесечен връх преди октомврийския доклад за заетостта в САЩ

Щатският долар поскъпна до тримесечен връх спрямо кошница от останалите шест основни валути, тъй като инвеститорите се надяват, че днешни солидни данни за състоянието на пазара на труда в САЩ през октомври ще подсилят допълнително нарасналите отново в последно време очаквания за първо повишение на основните лихви на Фед на последното за годината заседание през декември.

Подкрепа за американската валута продължава да оказват коментари на президента на Фед Джанет Йелън в сряда, според които "съществуваща вероятност" за повишение на лихвите на заседанието в средата на декември. Това доведе до повишение на доходността на американските държавни облигации към многоседмични върхове, като в същото време Фючърсите на федералната фондова лихва вече оценяват на около 60%-а вероятността за първо вдигане на американските лихви през декември спрямо вероятност от едва около 30% само до преди няколко дни.

В очакване на важния доклад за американския трудов пазар (от 15:30ч.), т.нар. "индекс на долара" спрямо останалите шест основни валути поскъпна по-рано днес с 0,2% към тримесечен връх от 98,143 пункта. 

Участниците на финансовите пазари залагат, че икономката на САЩ е разкрила около 180 хиляди нови работни места през десетия месец на годината след едва 142 хиляди нови работни места през септември. В същото време се очаква стабилизация на нивото на безработица в септемврийското многогодишно дъно от 5,1%, но има и някои по-оптимистични прогнози за понижение до ново дъно от 5,0%.

Все още не е ясно каква ще бъде реакцията на валутния пазар на днешните важен доклад на Департамена по труда, но според мнозинството инвеститори и анализатори данните ще трябва да бъдат по-добри от средните прогнози, за да доведат до по-нататъшно значимо поскъпване на "зелените пари" (ръст на неселсктостопанските работни места през октомври с около и над 200 хиляди?). Поредни разочароващи данни обаче, подобни на тези през септември (за скромно повишение на новите работни места с едва 142 хиляди) могат да доведат до нова ликвидация на "дълги" доларови позиции и до отсъпление на американската валута от завоюваните от нея позиции.

В очакване на ключовите американски данни доларът се търгува малко под неговия вчерашен 10-седмичен връх около 122,00 йени, като само трайно задържане над важната 100-дневна пълзяща-средна около 121,75 нивото може да открие път за задълбочаване на неговото възходящо движение.

В същото време британската лира остава под натиск от продажби спрямо останалите основни валути, след като вчера Английската централна банка даде ясен знака, че няма намерение да вдигане в скоро време своите основни лихви. Днешните смесени икономически данни от Обединеното кралство също не успяха да подкрепят лирата-стерлинг и тя бележи понижение с 0,56% до 5-седмично дъно от 1,5116 долара, поставяйки на изпитание нейното важно петмесечно дъно от началото на октомври около 1,5107 нивото. Еврото пък поскъпва с 0,46% към нов тазседмичен връх от 0,7196 паунда с поглед към важната зона на съпротива около 0,7200 нивото (връх от миналия петък към 0,7199 и 100-дневна пълзяща-средна около 0,7200/05 паунда).

Основната валутна двойка (евро/долар) опитва известна стабилизация около 1,0870/80 долара, след като еврото отскочи слабо от вчерашно 7-месечно дъно от 1,0834 долара - точно над негово важно бивше дъно от 20-и юли около 1,0808 нивото. Дали единната валута ще задълбочи своя спад под 1,0800 областта, или ще опита възходяща корекция обратно над 1,0900 долара ще зависи изцяло от това, какво ще покажат днешните данни за състоянието на американския пазар на труда.

Графика на евро/долар (на дневна база)

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25