Нищо не може да спре Федералния резерв от повишение на лихвите през декември

Доларът е на силни позиции след скока в петък, който дойде при силните данни за трудовата заетост в САЩ, накарали някои инвеститори да залагат на повишение на лихвите преди края на годината.

Новите открити работни места в САЩ през миналия месец са 271 000 и далеч надминаха предварителните прогнози за ръст от 180 000. След излезлите резултати, 15 от 17 основни дилъри, банки които търгуват директно с Федералния резерв, оповестиха, че очакват повишение на лихвите на следващото заседание през месец декември. Фючърсите показват, че пазарите залагат на 70% вероятност за покачване на лихвите през декември. Доходността по двегодишните американски облигации скочи след публикуването на данните до най-високи нива за последните пет и половина години.

Дори обаче преди излизането на силния резултат, някои инвеститори вече залагаха на повишение на лихвите. Спекулантите увеличиха залозите си за долара още седмица по-рано и нетните доларови позиции достигнаха най-високи нива за последните два месеца. Доларовият индекс от своя страна удари връх от 99.345, което е най-силна стойност след средата на месец април.

На последното заседание на ЕЦБ, председателя Марио Драги индикира, че централната банка обмисля сериозно да разшири програмата по покупките на облигации и дори възможността да намали вече отрицателните лихви по депозитите. Разликата в очакванията за монетарните политики постави под натиск еврото, което падна в петък до седем месечно дъно от 1.0704. Днес единната валута се възстанови частично и е на 1.0770.

Доларът напредна рязко и срещу йената и през нощта скочи до 123.35, което е най-високо ниво след края на месец август.

Австралийският долар слезе на 0.7016, най-ниска стойност след началото на октомври. Ударът по валутата дойде от две посоки. Положителните данни от пазара на труда в САЩ и разочароващите данни за търговския баланс на Китай. Австралийският долар е барометър за Китай, тъй като това е основния пазар за австралийския износ. Китайският износ е спаднал през октомври с 6.9% спрямо миналата година, което е четвърти пореден месец на понижение. Вносът е намалял с 18.8%, което води страната до рекорден търговски излишък от 61.64 милиарда долара.

Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25