Доларът стабилизира малко под шест и половина месечен връх

Щатският долар си поема дъх след бурно възходящо движение в края на миналата седмица, стабилизирайки малко под неговия шест и половина месечен връх спрямо останалите основни валути, който беше достигнат в резултат на солидния доклад за състоянието на пазара на труда в САЩ през октомври.

Петъчните силни данни подкрепиха допълнително нарасналите в последно време очаквания за първо повишение на основната лихва на Фед на последното за годината заседание в средата на декември. Мнозина инвеститори и анализатори вече отработват не само началото на цикъл на затягане на американските лихвени ставки, но и евентуално по-нататъшно повишение на федералната фондова лихва през следващата година.

Това помогна за рязко поскъпване на т.нар. "индекс на долара" спрямо останалите шест основни валути до шест и половина месечен връх от 99,345 пункта, преди да последва частично прибиране на печалби от дълги доларови позиции в началото на новото седмица и предпазливо връщане на индекса назад към 98,898 пункта.

Днес "зелените пари" продължават да поскъпват спрямо японската валута към нов тримесечен връх от 123,60 йени, като в същото време укрепват позиции над ниво на паритет от 1,0000 швейцарския франка - точно под петъчния 8-месечен връх от 1,0075 франка, докато британската лира опитва стабилизация малко под 1,5100 долара - недалеч от 7-смесечното дъно в края на миналата седмица около 1,5027 нивото.

В същото време еврото остава под натиск към достиганото в петък шест и половина месечно дъно около 1,0701 долара. По-рано днес единната валута опита предпазлива възходяща корекция до 1,0790 нивото, преди обаче да последва ново понижение до 1,0727 долара.

Повод за подновените продажби на евро дава информация на агенция Ройтерс, според която ЕЦБ действително обмисля да понижи допълнително своята отрицателна (наказателна) депозитна лихва на предстоящото на 3-ти декември заседание.

Агенцията цитира четирима неназовани членове на Управителния съвет на ЕЦБ, според които банката може да понижи депозитната лихва с 10 базисни пункта до -0,30%, като подобно решение вече се очаква от голяма част от участниците на финансовите пазари. Те обаче отбелязват, че се обмисля вариант и за още по-агресивно намаляване на наказателната лихва по банковите депозити с повече от 10 базисни пункта, тъй като аналогичните лихви на Швейцарската централна банка и на Датската централна банка вече са на ниво от -0,75%, което показва, че е възможно такова по-дълбоко понижение. За последно ЕЦБ намали депозитната лихва до -0,2% през септември 2014-а година.

Според тях е по-добре централната банка да прилага своята конвенционална и по-директна парична и лихвена политика, тъй като идеята за увеличаване на програмата за изкупуване на активи за 60 млрд. евро, известна като "количествени улеснения", е малко по-спорен въпрос и все още не може да намери нужния консенсус сред останалите членове на ЕЦБ.

Спекулациите за предстоящо понижение на депозитната лихва на заседанието в началото на декември води до нови продажби на единната валута, но само пробив под 1,0700 долара може да задълбочи нейния спад към 1,0666/59 областта (бивши дъна на еврото от 21-ви и 24-ти април), преди да се заговори за по-нататъшна обезценка на еврото обратно към 1,0520 (бивше дъно от 13-и април) и дори към 12-годишното негово дъно от 16-и март около 1,0457 долара.

Графика евро/долар (на дневна база)

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25