Горанов: С 330 млн. лева са увеличени парите за сектор "Сигурност" спрямо първоначалните разчети за 2015 г.

Снимка: БГНЕС

С 330 млн. лева са увеличени парите за сектор "Сигурност” спрямо първоначалните разчети за 2015 година, заяви министърът на финансите Владислав Горанов при представянето на държавния бюджет пред ресорната комисия в Народното събрание. На заседанието присъстват и синдикати от сектора, но те все още не са изказали становище.

Без да назове конкретни промени в сектор “Сигурност“ или да коментира исканията на полицаите, които протестираха пред парламента, министър Горанов представи актуализацията на бюджета за тази година и фискалната рамка за 2016 година:

По отношение на отбрана и сигурност спрямо предложената актуализация разходите нарастват с около 140 милиона, а ако добавим и средствата от актуализацията на 2015 година за средства за отбрана и сигурност, номиналният ръст спрямо Закона за бюджета за 2015 година надхвърля 330 милиона, като за разходи за персонал увеличението от 2015-а в 2016-а година е със 161 милиона, от които 36,5 милиона за отбрана и 62,3 милиона за полиция.

Владислав Горанов подчерта, че е изпълнено условието на президента Росен Плевнелиев парите за отбрана за догодина да не са по-малко от парите от тази година. Намаляването на дефицита от 3,3% за тази година до 2% през следващата година обаче може да мине и при по-голямо съкращаване на разходите, поясни финансовият министър:

Въпреки намаляването на някои разходи номиналният ръст на разходите се дължи на увеличението на разходите за финансиране с национални средства основно за капиталови разходи от сферата на отбраната, на социалноосигурителни плащания с основен принос на естествения ръст на пенсиите, допълнителни разходи за заплати, компенсиращи необходимостта от допълнителни структурни мерки в някои от секторите, предоставящи публични услуги. Разходите биха могли да имат и по-голям принос за намаляване на дефицита в следващата година, ако работим усилено за подобряване на ефективността в отделни системи – нещо, което е първостепенна задача пред всички министри от кабинета.

Тази година ще бъдат изхарчени 1,7 млрд. лева повече от предвиденото основно заради финансиране на европроекти и заради парите за МВР и за отбрана.

Догодина дефицитът ще бъде 1,8 млрд. лева, като той ще бъде финансиран с дълг – именно заради това дойде и острата реакция срещу липсата на реформи в силовите министерства, изразена от Васил Велев като представител на работодателските организации:

Нашият финансов принос в тази сфера не отговаря на качеството на предоставената услуга поради което граждани, работодатели и бизнес плащат още веднъж за още едно МВР под формата на сигналноохранителна техника, частна охранителна дейност и ведомствена охрана. Затова ние подкрепяме реформите в тази сфера и обръщаме внимание, че тези, които защитават труднозащитими тези за категоризацията или за непромяна в категоризацията на МВР, всъщност настройват срещу себе си  2 милиона заети в реалната икономика, които плащат за тази неефективна дейност.

Преди началото на дебатите по бюджета на държавата бюджетната комисия и икономическата комисия в парламента одобриха бюджета на Здравната каса за догодина.

Янко Янков, заместник-председател на комисията по отбрана, депутат от ДПС, коментира в предаването "Нещо повече", че за съжаление думата "реформа" в българската действителност вече е инфлационна и е станала синоним на рестрикции и санкции:

В България в момента под реформи се разбира да унищожим нещо. Например реформа означава обединяване на две дейности, от които едната отпада, а другата се превръща в монополна....А всъщност реформа би трябвало да означава преструктуриране, което да повиши ефективността на определена сфера. 

Цялото интервю с Янко Янков чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Божидар Лукарски, Владислав Горанов и Петър Москов на заседанието на Комисията по бюджет и финанси

НЗОК ще разполага с 3,024 млрд. лева от приходи и трансфери от бюджета догодина

При изключително голям интерес започна заседанието на бюджетната комисия, на което се обсъжда пакетът от бюджетни закони. Здравният министър доктор Петър Москов представи проектът за бюджета на Здравната каса, която догодина ще разполага с 3,024..

публикувано на 12.11.15 в 15:41