Активите, предлагащи сигурност, започват да изглеждат по-различно

Изправени пред терористични атаки в Париж и възможността за повишение на лихвите на Федералния резерв, инвеститорите направиха нещо неочаквано. Избегнаха да се втурнат в традиционните активи - убежища като например американските облигации, златото и швейцарския франк.

Липсата на значителен поток на средства към обичайните защитни позиции предполага, че усещането за сигурност се е променило. Докато пазарът се насочва към вдигане на лихвите на Фед, вероятно още следващия месец, нараства дебатът не само за очакванията за представянето на сигурните активи в среда на нарастваща доходност, но също и кои точно активи ще привлекат потоците, търсещи сигурност.

Световната финансова криза, последвалата криза на държавните дългове и експанзията на счетоводните баланси на централните банки разклатиха убежденията на инвеститорите за това кои активи заслужават названието убежища. Активи, преди считани за сигурни, се оказаха всичко друго, но не и това.

От друга страна, по-рисковите активи като например корпоративните дългове или волатилните валути на нововъзникващите пазари понякога се възползваха от потоците, търсещи сигурност. В същото време традиционни сигурни валути, включително швейцарският франк и японската йена, изпаднаха в немилост, подкопани от активните действия на централни банки. Руската рубла напредна 1,9% в понеделник след бомбардировките в Париж, докато цената на петрола растеше. Швейцарският франк и японската йена обаче паднаха срещу долара.

При фиксираната доходност, държавния дълг, въпреки че все още са магнит за сигурните потоци, не се вижда вече изцяло освободен от риска актив след експанзивните действия на централните банки в света. С преместването на риска от частния сектор към счетоводните страници на обществения сектор, фалитите по държавните дългове в развитите икономики нараснаха.

Корпоративните облигации, с привличащи ниски нива на фалит и шансовете за доходност в тази среда на ниски лихви, в някои моменти се превърнаха в безрискови активи за мениджърите на портфейли с фиксирана доходност. Нивото на инвеститорски комфорт с този клас активи е очевиден при солидното представяне на цената и намалението на спреда след кризата с държавните дългове. Покупките от централните банки при монетарните облекчения окуражиха инвеститорите да намалят търсенето на качество в търсене на доходност. В резултат на това кривите по качествени кредити се загладиха, докато инвеститорите преследваха по-голяма възвръщаемост в малко по-малки нива на сигурност. Кредитният риск в нововъзникващите пазари също беше разглеждан като привлекателен източник на доходност.

Корпоративните кредити все още може би са по-привлекателни от държавните, използващи по-голям лост, но последните проблеми във "Фолксваген" и "Гленкор" показаха, че едно нещо не е задължително да важи за всички. "Стандард енд Пуърс" вече отбеляза ръст в нивата на корпоративните фалити.

В спектъра на корпоративните кредити в развитите и възникващите икономики инвеститорите все повече разпознават нуждата от фокусиране върху фундаментите и изглежда са запознати с вградените рискове в корпоративните кредити.

Пенсионните фондове исторически харесват сигурните активи, в това число такива класове активи като финансиране на инфраструктура и/или сделки за големи търговски недвижими имоти. И двете все още имат някакъв статут на сигурност за някои инвеститори.

При валутната търговия на нововъзникващите пазари, относителната сила на индийската рупия може да продължи, имайки предвид дългосрочните трудно победими от други фундаменти. И китайския юан и руската рубла могат да се възползват с времето от новините от последния уикенд. Вероятното включване на юана в специалните права за тираж на МВФ могат да увеличат привлекателността на валутата като световна резервна валута, докато варварските актове в Париж могат да намалят геополитическия натиск върху Русия. Каквато и да е обаче краткосрочната сила ще бъзе ограничена. Централните банки вероятно бавно ще променят валутните си резерви, а ниските цени на петрола могат да продължат да тежат на разплащанията на Русия.

Като цяло, инвеститорите могат да предпочетат да се придържат към нововъзникващите пазари, които имат солидни фундаменти, вместо да се впускат в панически разпродажби, по-специално когато пулът на разположение от сигурни активи от нововъзникващите пазари продължи да се свива.

Следващият актив, който заслужава да се отбележи, са деноминираните в песо мексикански правителствени облигации. Данни на "Блумбърг" показват, че чуждите притежания на тези облигации бавно се увеличават, но все пак стабилно, от края на 2012, независимо от опасенията за финансовата стабилност в Мексико и очакванията за увеличения на лихвите в САЩ в близко бъдеще, които свалиха мексиканския капиталов пазар с около 24% спрямо щатския долар.

Последиците от финансовата и с държавния дълг криза и последвалия растеж на счетоводните баланси на централните банки изглежда породиха видима промяна в усещанвията кои точно активи заслужават статут на сигурни. Може вече да няма и едностранна дефиниция (или набор от критерии), които да дават определение за статут за сигурност. Със сигурност обаче вече няма нито един актив, който всеки да го счита за предлагащ сигурност спрямо геополитическите и пазарни бури.

Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25