Гуинел Буле: Децата трябва да се пазят от трайни психически травми

Снимка: cpcentresof-bg.com
Децата трябва да се пазят от трайни психически травми, коментира, в интервю за "Хоризонт" Гуинел Буле, главен редактор на списание "Астрапи". Това е списанието, което, малко след атаките в Париж, излезе с илюстрация на плачещата Айфелова кула, а около нея бяха нарисувани деца, които се държат за ръце.

Според Буле илюстрацията е трябвало да покаже на децата защо всички са тъжни, но след като им се обясни по начин, подходящ за възрастта им. Децата задължително трябва да се пазят от стресиращи ги снимки, подчерта тя:

Нашето списание е за забавление и детски занимания. Родителите имаха нужда от помощ, за да обяснят случилото се, но стига толкова. Децата искат да се забавляват. Тяхното право е да играят и да се радват, а и много от децата казват: "Добре, ние разбрахме. А сега може ли да отидем да играем?". И все пак обаче "Астерпи" е списание, което помага на децата да разберат света. Ние посвеащаваме материали на това какво е добро и какво зло. През януари ще говорим за религиите във Франция. Ще се фокусираме върху бежанската вълна, защото това е фундаментален проблем за целия свят, но отново няма да наблягаме основно на тази тема. Децата просто ррябва да бъдат щастливи и да се забавляват.

За децата от три до 6 години родителите трябва да са много внимателни, за да не ги уплашат
, добави още Буле. Просто трябва да им кажат, че се е случило нещо много голямо и важно, а именно, че едни хора са убили други и това е причината всички да сме тъжни. Те обаче също така трябва да обяснят, че е проблем на нас, възрастните хора, а вие, децата, не трябва да се страхуват. Родителите трябва да бъдат много внимателни и да не позволяват децата им на тази възраст да виждат ужасяващите снимки във вестниците или кадри по телевизията, да не слушат радио по цял ден, защото това също може да ги уплаши.

Според Гуинет Буле е много неподходящо да се използват думи като "взривяване" и "експлозия", защото това е много стресиращо за децата:

Ние също така обясняваме, че френската армия е във война с тях, защото ние сме свободна страна и искаме да живеем свободно, всеки да се изразява с това, което мисли, но те не позволяват това да се случи в Сирия и Ирак. Много е важно обаче да подчертаем и да обясним на децата, че тези терористи нямат нищо общо с обикновените мюсюлмани, които живеят сред нас и са наши приятели.

С всички деца, станали жертва на трагичните събития, трябва да работи психолог, добави още Буле и подчерта, че децата, живеещи в близост до местата на атаките, могат да имат проблеми.

Според мен родителите трябва да обяснят на децата си, че това е проблем на възрастните, а те са деца и трябва да продължат да си играят. Въпреки че в Париж има много полиция сега, ние трябва да продължим да живеем нормално. И пак бих искала да подчертая, че родителите трябва да ограничат достъпа на децата си до телевизия или до травмиращи снимки на случилото се.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!