Доларът замръзна на валутния пазар в очакване на решенията на Фед

Щатският долар не беше впечатлен от днешни смесени икономически данни от САЩ и продължава да се търгува в много тесен диапазон, тъй като инвеститорите са в напрегнато очакване на края на ключовото за годината заседание на Федералния резерв (от 21:00 ч.).

Мнозинството участници на финансовите пазари продължават да залагат, че довечера Централната банка на САЩ ще изостави 7-годишната си политика на почти нулеви лихви и за пръв път от 2006-а година насам ще повиши основната американска лихва с 25 базисни пункта до ниво от 0,5%. Основните въпроси, които обаче си задават както инвеститорите, така и водещите икономисти и анализатори, са, до каква степен финансовите пазари вече са "отработили" подобно вдигане на лихвите и какво ще бъде по-нататъшното темпо на затягане на лихвената политика на Фед през следващата година.

Предстоящото след няколко часа важно решение на Федералния резерв остави на заден план доста силни ноемврийски данни за жилищното строителство в САЩ на фона на пореден, и при това солиден спад американското индустриалното производство.

Освен очакваното с голямо напрежение решение за бъдещите американски лихвени ставки, вниманието на финансовите пазари ще бъде насочено и към новите средносрочни прогнози на Фед за икономическия растеж, безработицата и инфлацията в САЩ, както и към прогнозите на американските централни банкери за средносрочните нива на федералната фондова лихва, които също ще бъдат оповестени след края на днешното заседание от 21:00 ч. "Драматичната" за глобалните капиталови пазари вечер ще приключи с пресконференция на президента на Фед - Джанет Йелън (от 21:30 ч.).

В очакване на тазвечерните решения на Фед, основната валутна двойка евро/долар се колебае в диапазон между 1,0913 и 1,0958 долара, опитвайки да стабилизира малко над вчерашно 6-дневно дъно около 1,0905 долара след серия смесени икономически данни от еврозоната.

Британската лира се търгува около 1,5030 долара, след като по-рано през деня падна за кратко до 7-дневно дъно от 1,4984 като непосредствена реакция на не много убедителен доклад на британската статистика, отчитащ поредно подобрение на трудовата заетост и спад на безработицата до ново многогодишно дъно, но на фона на доста анемичен растеж на трудовите възнаграждения.

В същото време доларът поскъпва предпазливо към тридневен връх от 122,10 йени и се понижава слабо към 0,9860 швейцарски франка, отброявайки оставащите няколко часа до края на най-важното за годината заседание на Федералния резерв.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25