След ралитата на долара при Рейгън и Клинтън, прогнозите са за ново и при Обама

Прогнозите на специалистите са доларът да се засили срещу повечето валути през тази година. И в момента обаче вече е налице третото най-дълго рали на долара след 1971 година. Зелените пари имат възможност да отчетат историческо покачване. След три поредни години на растеж, анализаторите прогнозират, че през 2016-а доларът отново ще нарасне срещу другите валути и ще покачи стойността си в края на годината срещу седем от десетте валути на развитите икономики. Това мнение се подкрепя от намеренията на Федералния резерв да продължи да повишава лихвите, докато другите централни банки ще ги запазят същите или ще ги свалят.

Ралито, което започна през втория мандат на президента Барак Обама, е на път да се присъедини към категория, в която попадат само най-големите и най-дълготрайните периоди на сила на долара след 1971-ва, когато беше изоставен златният стандарт. Нито едно от другите две ралита, които влизат в тази категория и се случиха при президентските мандати на Рейгън и Клинтън, не спря на четвъртата година. Сега е третото голямо рали. Това на Обама, което се дължи на разликите в монетарните политики на централните банки.

Според прогнози, компилирани от "Блумбърг", доларът ще приключи 2016-а на по-високи нива срещу основните валути с изключение на канадския долар, британския паунд и норвежката крона, като ще отчете най-голям растеж срещу новозеландския и австралийския долар, както и срещу швейцарския франк.

Вече имаме налице три години на растеж на доларовия индекс, който представлява средната стойност на долара срещу шест основни валути на най-големите търговски партньори на САЩ. Индексът беше измислен от Фед през 1973-та, две години след като президентът Ричард Никсън остави валутата свободно да се търгува и сложи край на конвертируемостта му срещу златото.

Другите две ралита бяха през 80-те и 90-те години на миналия век. Доларът нарасна в шест поредни години от 1979-а до 1984-та, докато Рейгън стана президент през 1981-ва и намали данъците, а Фед вдигаше лихвите. След това, между 1996-а и 2001-ва, доларът нарасна в пет от шест години, а американската икономика преживяваше експанзия при Клинтън. Трендовете на долара не са кратки.

Сегашният стартира през 2013-а, когато Федералният резерв започна да намалява стимулите, които въведе след рецесията от 2007-2009-а, което породи спекулации, че ще последват и по-високи лихви. Това доведе до ръст на долара, тъй като означаваше, че на инвеститорите ще бъде плащано повече, ако държат парите си в долари вместо в други валути.

Миналия месец тези по-високи лихви най-накрая дойдоха, когато Фед повиши с 25 пункта базовия лихвен процент за първи път след десетилетие и публикува прогнози, които загатват подобни повишения и тази година, когато икономиката ще продължи да нараства. Нито една друга икономика не може в момента да се съревновава с това, от което следва, че доларът най-вероятно ще поскъпне срещу останалите валути.

Бул Тренд Трейдър


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25