Ръст на йената и колебания на еврото и долара след трусове на световните борси

Покачващото се напрежение на световните капиталови пазари се отрази позитивно на йената и негативно на стоково-зависимите валути, като в същото време еврото опитва стабилизация малко над едномесечно дъно около 1,0711 долара, достиганото през вчерашната търговия.

Поредни слаби данни от Китай в комбинация с нарасналото геополитическо напрежение в резултат на проведени ядрени тестове с водородна бомба в Северна Корея принудиха инвеститорите в глобален план да разпродават т.нар. "рискови (по-високодоходни) активи". Това доведе до поскъпване на японската йена, тъй като тя загуби своя "carry trade" статут - на "евтина" (нисколихвена) валута, използвана за покупки на високодоходни финансови активи. Щатският долар се понижи с 0,56% към 12-седмично дъно от 118,25 йени с поглед към неговото важно дъно около 118,06 нивото, достигано на 15-и октомври 2015-а, докато еврото се обезцени с 0,62% към 9-месечно дъно от 127,02 йени.

Напрежението на финансовите пазари се отразява най-негативно на "стоково-зависимите" валути (австралийския, канадския и новозеландски долар), като най-агресивни са продажбите на "кленовия лист" с оглед на солидното понижение на петролните цени към нови многогодишни дъна. Щатската валута нараства с 0,7% към нов 13-годишен връх около 1,4100 канадски долара - най-висок връх от юли 2003-а година насам.

По-рано през деня британската лира пък удари 9-месечно дъно от 1,4619 долара след по-слабо от очакваното проучване за бизнес активността в сектора на услугите на Острова през декември. В същото време еврото падна за кратко до 1,0719 долара - точно над вчерашно едномесечно дъно около 1,0711 нивото, но намери слаба подкрепа от солидно проучване за бизнес активността в еврозоната в края на 2015-а година,  преди и двете водещи европейски валути да опитат известна стабилизация спрямо "зелените пари", тъй като инвеститорите са в напрегнато очакване на предстояща серия важни икономически данни от САЩ.

Основният акцент ще бъде поставен върху проучване на агенция ADP за новоразкритите работни места в американския частен сектор през декември (от 15:15 ч.) поради факта, че данните ще дадат по-ясна насока за очаквания в петък (8-и януари) важен доклад за състоянието на пазара на труда през последния месец на 2015-а година. От 15:30 ч. ще бъде представен и доклада за търговския баланс на САЩ през ноември, след което ще станат ясни и резултати от проучванията на агенция Markit (от 16:45 ч.) и на ISM (от 17:00 ч.) за бизнес активността в американския сектор на услугите през декември. Инвеститорите също така ще проучат и стенограмата от декемврийското заседание на Фед (от 21:00ч.), когато американските централни банкери гласуваха за първото от близо десетилетия насам повишение на основните лихви в САЩ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25