Доларът ограничи част от вчерашните си загуби в очакване на силен доклад за заетостта в САЩ

Щатският долар парира част от вчерашните си загуби спрямо еврото и йената, тъй като инвеститорите са в очакване на пореден силен доклад за трудовия пазар в САЩ през последния месец на миналата година.

Плахата стабилизация на глобалните капиталови пазари след вчерашната "кървава сеч" също допринася за отслабване на натиска върху "зелените пари" спрямо двете "carry trade" валути - "евтини" (нисколихвени) валути, използвани за покупки на високодоходни финансови активи, но само при наличие на инвеститорски "риск-апетит".

Средните прогнози са за растеж на американската заетост през декември с 200 хиляди нови работни места (след повишение с 211 хиляди през ноември) и стабилизация на нивото на безработица в близо 8-годишно дъно от 5,0%. За разлика от друг път днешният доклад за пазара на труда в САЩ е малко вероятно да даде по-ясна насока за бъдещото повишение на лихвите от страна на Фед, след като преди по-малко от месец американските централни банкери вдигнаха основната лихвена ставка за пръв път от близо 10 години насам.

На този етап акцентът на валутните спекуланти се поставя върху трусовете на световните борси от началото на годината, предизвикани от сривовете на китайските пазари на акции, както и върху вчерашния спад на цените на петрола до нови 12 годишна от малко над 32 долара за барел. Според анализатори и инвеститори това може да принуди Фед да отложи очакваното второ повишение на лихвите в САЩ за по-късен етап от настоящата година, без значение от състоянието на американския пазар на труда. 

Малко преди важния доклад на Департамента по труда (от 15:30 ч.), еврото се търгува около 1,0865 долара, парирайки част от вчерашното си рязко поскъпване до тридневен връх от 1,0940 нивото. В същото време "зелените пари" опитват отскок и спрямо японската валута към 118,59 йени. Това представлява първо повишение на долара от края на 2015-а година, след като вчера той удари 5-месечно дъно около 117,33 йени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25