Весела Владкова: Германия не беше готова за война на културите

Протест в Кьолн срещу насилието от бежанци в новогодишната нощ
Снимка: ЕПА/БГНЕС


След първоналната еуфория по приемането на бежанците, германците постепенно започват да отрезвяват и да задават въпроси. Става дума за война на културите, нещо, за което Германия се оказа неподготвена, въпреки поколенията бежанци, които живеят в страната. Германската толерантност постепенно си отива. Тази теза изрази в предаването „Събота 150“ журналистът Весела Владкова от немската редакция на радио „България“:

Чашата на търпението преля. В Германия от септември насам се чакаше повод. Новогодишната нощ се оказа поводът или катализаторът за промяна в отношението към бежанците.

Владкова прогнозира, че няма да се стигне до фиксиран лимит за бежанците в правителствено решение, но  въпреки това след новогодишната нощ се забелязва промяна и в отношението на самия канцлер Ангела Меркел:

Тя леко започна да взима завой, реакцията й беше бърза и остра, изрече думи, които само допреди месец нямаше да чуем от нея.

Според Весела Владкова сега на дневен ред са конкретни политически промени, които да доведат до промяна в политическия курс, но това може да се случи едва след март, след регионалните избори, смятани за тест за управляващата коалиция в Берлин, когато можем да очакваме Меркел да вземе докрай този завой.

Интеграцията на бежанците остава проблем от първостепенна важност, подчерта Владкова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!