Рублата се срива и това не е краят

·  Долар/Рубла удари нива над 85, което доведе двойката доста над върховете от кризата през декември 2014.

·  Сривът на цената на петрола сорт Брент на международните пазари допълнително засилва обезценката на рублата.

·  Връзката на рублата с цената на петрола предполага, че спада ще продължи.

·  Русия е изправена пред труден избор дали да не предприеме стимули от сорта на печатането на пари.

·  Москва може би трябва да действа ако социалните разходи от суровите мерки станат прекалено големи.

Руската валута удари ново рекордно дъно, докато валутния курс на долара срещу рублата удари 82.40 на 20 януари и премина над 84 на 21 януари. Последният път когато бяха необходими над 80 рубли за покупката на 1 долар беше в средата на декември 2014 при изплащането на огромни валутни дългове. Вчера беше достигнат връх през деня от 85.50 рубли за 1 долар.

Този път няма липса на ликвидни средства и са налице желаещи и продавачи и купувачи на руската валута при сегашния й валутен курс.

Основната разлика е, че петрола сорт Брент струваше 29.40 долара за барел на 20 януари в сравнение с 62.40 долара, когато долар/рубла беше над 80 преди 13 месеца.

Проблемът е, че сегашния валутен курс не отразява напълно спада на цената на петрола през последната година. Рублата се представя по-силно от Брент в относително изражение през изминалата година и тренда продължава и през 2016. До този момент от началото на тази година Брент е със спад от 19.4% в сравнение с понижение от 8.2% на рублата спрямо щатската валута.

Продажбата на валутни резерви може би даде известна опора на рублата, както и относително стабилния излишък по текущата сметка (износа и вноса са свиват едновременно). Налице е и малко по-малък външен натиск за изплащане на дълг. Руското правителство и корпорациите трябва да платят около 95 милиарда долара главници и лихви по дълг през 2016 спрямо 142 милиарда долара плащания през 2015. Рефинансирането на дълг допълнително може да намали тежестта му.

Друг проблем за рублата е руския бюджет. Правителството отстъпи пред неизбежното и състави нов бюджет за 2016. То приема, че цена на руския петрол около 40 долара за барел ще има при среден курс долар/рубла 68. Това означава, че цената на продавания от Урал петрол трябва да бъде около 2720 рубли.

При дискаунта на руския петрол с 2 долара на барел спрямо сорта Брент, цената на Брент трябва да бъде дори по-висока, около 2900 рубли. Към момента тази цена въобще не е близо.

През 2015, руския федерален бюджет имаше дефицит от 2.6% при цена на сорта Брент над 3200 рубли за барел. Доста невероятно е да се позволи на централната банка и правителството да увеличават дефицита и да харчат валутни резерви, за да поддържат рублата по-силна от необходимото. Руският президент поставя по-голям акцент върху размера на резервите с директната инструкция да не се хабят.

Пазарът е напълно наясно с рисковете от цените на петрола и задълженията за бюджетите, но въпреки това засега няма големи опасения за печатане на пари в Русия. В този случай бюджетния дефицит ще бъде покрит с нов държавен дълг продаден директно на централната банка с който тя ще печата нови рубли. Това може да съхрани валутните резерви, но може и значително да отслаби рублата.

Теоретично, нивата на руския дълг са относително ниски и могат да бъдат и увеличени. Общият външен дълг при сегашните валутни курсове се равнява на около 37% от БВП. Общият държавен дълг при официалния валутен курс към 1 декември 2015 е малко над 17%.

Печатането на пари обаче не е предпочитана опция нито от правителството, нито от централната банка, които биха предпочели да зависят от по-традиционни фискални мерки и инфлационни цели. Ако обаче социалните разходи при сегашната политика станат прекалено големи, привържениците на лесните пари (и контрола на капиталите) ще имат предимство.

Това в момента не е основния сценарий, но ако цената на петрола се задържи на ниски нива и руската икономика прогресивно отслабва, този риск ще бъде калкулиран от пазарите.


Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25