Най-късно през март ще започне строителството на нови 2 блока на иранската АЕЦ "Бушер"

Най-късно през март се очаква официално да бъде обявено началото на строителството на нови два блока на иранската ядрена централа "Бушер". Това каза за "Хоризонт" консултантът на Международната агенция за атомна енергия Борис Георгиев.

До месец-два първи блок на АЕЦ „Бушер“ ще получи лиценз за нормална експлоатация. Периодът съвпада с очакваната първа копка на нови два блока по руска технология на същата площадка, казва Борис Георгиев:

Те в момента са вече в напреднал стадий и се очаква, така поне както ми казаха колегите в Иран, в края на януари, най-късно началото на март да има едно високо посещение от руска страна. В това число очакват и Сергей Кириенко, който е президентът на „Росатом“, за да се направи едно официално откриване на строителството на тези два блока в „Бушер“.

С Китай пък иранците обсъждат възможността да бъдат изградени още няколко блока от по 100 мегавата. Интерес към иранската ядрена програма за мирни цели има и от страна на почти всички водещи страни в тази област, каза Борис Георгиев.

Цялото интервю с Борис Георгиев, излъчено в предаването "Събота 150", чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!