Стабилизация на долара спрямо еврото и йената след отскок на петрола

В началото на днешната европейска търговия "зелените пари" се оказаха под натиск от продажби спрямо еврото и йената, тъй като първоначалното рязко понижение на цените на петрола към 29,50 долара за барел и негативният старт на борсите на Стария континент ограничиха временно "carry trade" статута на европейската и японската валута ("евтини" (нисколихвени) валути, използвани за покупки на високодоходни финансови активи).

Еврото поскъпна за кратко до двудневен връх от 1,0874 долара, като в същото време щатската валута се понижи до двудневно дъно от 17,66 йени.

Постепенно доларът възстанови своите позиции на фона на отшумялата първоначална паника на финансовите пазари - петролът поскъпна обратно над 30 долара за барел, докато европейските фондови борси заличиха сутрешен спад от близо 2% и вече се търгуват малко под вчерашните нива на затваряне.

Стабилизацията на капиталовите пазари през последните няколко часа върна еврото назад към 1,0819 долара и помогна за отскок на "зелените пари" към 118,48 йени, като вниманието на валутните спекуланти се насочва към следобедна серия януарски данни от САЩ - за активността в сектора на услугите (от 16:45 ч.) и за потребителското доверие (от 17:00 ч.).

Въпреки временното затишие на глобалните финансови пазари, международните инвеститори са в напрегнато очакване на утрешния изход от първото за годината заседание на Федералния резерв. Въпреки че никой не разчита, че Фед може отново да вдигане лихвените ставки в страната, след като направи това в края на 2015-а година, инвеститори и анализатори ще следят внимателно дали настоящите неблагоприятни международни развития (забавянето на китайската и на останалите водещи развиващи се икономики, сривът на петролните цени и трусовете на пазарите на акции) ще доведат до промени в очакванията на американските централни банкери за трикратно или дори четирикратно вдигане на основната лихва до края на годината.

Отминаването на днешната първоначална паника се отразява позитивно и на т.нар. "стоково-зависими" валути като австралийския, новозеландския и канадския долар. Щатският долар се понижи към 1,4200 канадски долара, отстъпвайки с повече от цент спрямо сутрешния си връх около 1,4324 нивото, докато еврото върна от 1,5566 "канадеца" към 1,5364 нивото. Австралийският и новозеландският долар също укрепват своите позиции както спрямо американския им събрат, така и спрямо единната европейска валута.

Спадащото напрежение на глобалните пазари отмени и статута на швейцарския франк като "валута-убежище". Американският долар поскъпна от двудневно дъно около 1,0117 франка обратно към 8-седмични върхове, достигнати в края на миналата и в началото на текущата седмица около 1,0165/56 областта. От своя страна еврото нарасна до 4-месечен връх от 1,1007 франка, отправяйки поглед обратно към неговия важен бивш връх от септември 2015-а година около 1,1048 нивото - най-високо ниво за единната валута от миналия януари, когато Швейцарската централна банка шокира пазарите, отказвайки се от т.нар. "праг на търпимост" от 1,20 франка за едно евро. Тази изненадваща стъпка, предприета от ШЦБ точно преди година, предизвика тогава драматична обезценка на единната европейска валута към исторически дъна под нивото на паритет (1,0000), преди еврото да започне постепенен процес на стабилизация обратно към 1,1000 франка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25