Лоукопулос: Опасявам се, че сагата с гръцката криза ще продължи

| обновено на 30.01.16 в 12:20
Алексис Ципрас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция навлиза в нова политическа криза, прогнозира в интервю за "Хоризонт" политическият анализатор Стефанос Лоукопулос, който ръководи неправителствената организация "Ваулиуотч". По думите му, нови парламентарни избори биха дестабилизирали страната отново. Гърците обаче са разочаровани от премиера Алексис Ципрас, а страната все още страда от сериозни финансови и икономически проблеми. Гръцкият експерт не изключи възможността да се стигне до ситуация, в която държавата да се нуждае от четвърти спасителен пакет от кредиторите:
Изглежда, че страховете, че третият спасителен пакет в Гърция няма да е последният, са основателни. Той не предпоставя нищо различно от втория пакет или от първия. Никой не може да очаква, че икономиката ще започне да расте, когато се повишават данъци и намаляват заплати. Затова се опасявам, че това няма да е краят на сагата с гръцката криза. 
Ръководителите на институциите, представляващи международните кредитори на Гърция, се завръщат днес в Атина, за да подновят преговорите с правителството за поредния транш от финансовата помощ за страната.

Стефанос Лоукопулос отбеляза също, че безработицата в страната все още е много висока, младите хора емигрират, а по-големите семейства срещат огромни трудности в посрещането на елементарните си нужди: 
В същото време трябва да признаем, че има няколко много важни промени, направени от това правителство. Те са свързани основно с правата и свободите на хората. Например, вече са разрешени еднополовите бракове в Гърция. Също така вече са гарантирано гражданството на имигрантите второ поколение. Разбира се, Гърция не се е променила драматично в рамките на тази една година управление на Ципрас. Гърция беше в ужасна финансова ситуация преди Ципрас и продължава да бъде така с него на власт. Може би единствената разлика е, че в първите няколко месеца от управлението му имаше надежда, че нещо ще се промени, докато сега настроенията са по-скоро на разочарование. 
В звуковия файл може да чуете цялото интервю.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!