Йоргос Васалос: Няма регламент, по който ЕК може да санкционира Гърция заради блокадите

| обновено на 13.02.16 в 13:04
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Европейският съюз /ЕС/ може да спре блокадите на гръцките граници, само ако позволи на правителството да се откаже от пенсионната реформа, която ще постави 3 милиона гърци под линията на бедност от 400 евро, заяви за "Хоризонт" гръцкият анализатор Йоргос Васалос, който преподава в Страсбург:

Доклокото знам няма регламент, по който ЕК може да санкционира Гърция заради блокадите по границата. Социалното напрежение е вътрешно-държавен въпрос. Мисля, че най-добрият начин ЕК да помогне за отблокиране на границите на страната, е да каже на правителството, че разрешава спирането на пенсионната реформа. Това ще бъде най-бързият и най-добрият начин за възстановяване на движението по гръцките магистрали и граници.

Васалос е категоричен, че протестиращите се борят за оцеляването си, а след като през юни 2015 г. Атина се е съгласила на проекта за пенсионна реформа, сега няма как да спре процеса. В споразумението тя е обяснена с много големи детейли

Фермерите са тези, които протестират срещу увеличаването на данъците, но това, което наистина обединява всички, са протестите срещу пенсионната реформа, която иска да прокара правителството под натиска на Европейския съюз. Това е 12-та пенсионна реформа от 2010 г. Пенсиите са намалени между 30 и 40 % спрямо тогава. Целта на тази реформа е да вземе 1,8 млрд. евро от джобовете на настоящите и бъдещите пенсионери. Правителството в момента се чуди откъде да намери теми 1,8 млрд. евро. Със сигурност пенсиите, получавани от най-бедните пенсионери, ще попаднат в групата на орязаните. Това ще бъде намаление от около 200 евро за около 300 000 души. Така много от тях ще се наложи да живеят с по-малко от 400 евро месечно, което е настоящата линия на бедност в Гърция. Не забравяйте, че цените са все още много високи в Гърция. Чух, че много български медицински сестри и гледачки на възрастни хора са напуснали Гърция, защото вече възрастните хора не могат да си позволят да им плащат. Много възрастни хора ще се присъединят към групата от 2,5 млн. души, които живеят под линията на бедност.

Първоначално се казваше, че няма да има орязване на пенсии. След това - че няма да бъдат орязани поне най-ниските пенсии, а накрая излязоха и казаха: "Оцеляхте при 11-те предишни пенсионни реформи, ще оцелеете и сега". В крайна сметка има доста разочароващи послания, защото противоречаха на предишните.

Управляващите партии по-скоро обмислят включване на повече партии в коалицията и този вариант е по-вероятен от нови избори в Гърция заради стачката, коментира експертът и допълни, че бежанската криза също притиска гърците:

Гърция не може да спре идването на бежанците и честно казано мисля, че не трябва да го прави. Единственото, което Гърция може да направи, е да ги пусне да преминат. В момента Европейският съюз и в частност Германия се опитват да милитаризират охраната на границата, като включват НАТО и Турция. Това е много опасна игра, още повече в напрегнатата ситуация в Гърция в момента.

Новото движение на Янис Варуфакис твърди, че ЕС трябва да стане демократичен или да изчезне, коментира експертът, според когото то няма бъдеще. Инорията е, че опитът на самия Варуфакис показва, че ЕС е избрал да пренебрегне свободната воля на хората, за да приложи своята икономическа политика.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!