Докладът за фалита на КТБ е внесен в парламента

| обновено на 23.02.16 в 15:57
Снимка: БГНЕС

Докладът за фалита на Корпоративна търговска банка вече е внесен в секретната секция на парламента. Финансовият министър Владислав Горанов е изпратил документа, изготвен от разследващата фирма "Аликс партнърс", след като късно снощи е получено съгласието й. Тъй като екземплярът е един, има изготвен списък с имената на депутатите, които първи искат да прочетат заключенията и предложенията на разследващата фирма.

В писмото си от фирмата категорично изразяват становището, че в интерес на опазване на масата на несъстоятелността на Корпоративна търговска банка трябва да се спазят клаузите за конфиденциалност на доклада.

С оглед на удовлетворяване на обществения интерес към истината за банкрута на КТБ, от компанията допускат компромис, като изразяват съгласие докладът да бъде предоставен само в регистратурата за класифицирана информация на Народното събрание за запознаване от народните представители при условие, че няма да бъде копиран и разпространяван. Тъй като екземплярът е един, има изготвен списък с имената на депутатите, които първи искат да прочетат заключенията и предложенията на разследващата фирма.

Пред "Хоризонт" банковият експерт професор Валери Димитров предупреди, че оповестяването на доклада, макар и само пред депутатите, носи риск да бъдат събрани по-малко от вземанията на банката в несъстоятелност:
Тези, които искат да укрият активи, ще бъдат облагодетелствани. Има такъв риск и това е безспорно.
На въпрос дали някои от тези 240, които са в парламента, ще могат да четат и дали биха искали да укрият активи, Димитров отговори:
Не мога да кажа.Това трябва да се види в самия доклад - дали има такива фирми, свързани с Делян Пеевски - това трябва да се установи, разбира се. Но безспорно има доказателства за това, че основният акционер на банката е кредитирал себе си с парите на вложителите. Това е истината!

Цялото интервю на Марта Младенова с професор Валери Димитров чуйте в прикачената новина.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

проф. Валери Димитров

Валери Димитров: Кредитополучателите в КТБ трябва да бъдат разкрити

Докладът  на "Аликс партнърс"  ще потвърди категорично изводите на парламентарната комисия – става дума за мащабна финансова измама.  Той ще потвърди източването на КТБ от мажоритарния собственик Цветан Василев.  Това каза в предаването "Преди..

обновено на 22.02.16 в 10:20