Спад на еврото преди утрешното важно заседание на ЕЦБ

Еврото се намира под натиск от продажби на валутния пазар само ден преди ключовото заседание на ЕЦБ в четвъртък, на което се очаква централната банка да предприеме допълнителни стимулиращи мерки.

Мнозинството инвеститори, икономисти и анализатори предполагат, че ЕЦБ ще намали отново своята отрицателна (наказателна) депозитна лихва (най-вероятно с 10 пункта до -0,4%) и в същото време може да разшири програмата си за "количествени улеснения" (да увеличи с 10 млрд. евро настоящия месечен размер на покупки на еврооблигации за 60 млрд. евро и/или да удължи срока на нейното действие с нови шест месеца).

Днешното възходящо движение на европейските фондови пазари оказва допълнителен натиск върху еврото, тъй като връща неговия "carry trade" статут - на "евтина/нисколихвена" валута, използвана за покупка на високодоходни финансови активи.

Еврото се понижи към двудневно дъно от 1,0946 долара и към едноседмични дъна от 123,06 японски йени и от 0,7700 британски лири. В същото време щатската валута поскъпна към 9-дневен връх от 1,0036 швейцарски франка и отскочи към 123,84 йени от сутрешно 8-дневно дъно около 123,23 нивото.

Британската лира се намира под предпазлив натиск от продажби към 1,4177 долара въпреки смесен доклад за индустриалното и промишленото производство във Великобритания през януари, тъй като инвеститорите изглеждат изнервени от непотвърдена информация на вестник "Сън", според която кралица Елизабет Втора ще подкрепи излизането на Обединеното кралство от ЕС на предстоящия на 23-ти юни ключов референдум в страната.

Днешният добър риск-апетит на пазарите на акции и подновеното поскъпване на петрола с над 1,5% оказва най-солидна подкрепа за т.нар. "стоков-зависими" валути като австралийския, канадския и новозеландски долари, които бележат добър възход не само спрямо еврото, но и спрямо "зелените пари". Австралийският долар поскъпна до нов 8-месечен връх от 0,7498 щатски долара, докато единната европейска валута удари тримесечно дъно около 1,4623 "австралиеца".

Въпреки днешният натиск върху еврото, повечето валутни спекуланти са доста предпазливи при отварянето на "къси" позиции в единната валута, имайки предвид "печалния опит" от началото на декември 2015-а година. Тогава ЕЦБ намали депозитната лихва с 10 пункта до -0,30% и удължи срока на действие на програмата за "количествени улеснения" с шест месеца до март 2017-а година. Това решение на ЕЦБ обаче беше последвано от изненадващо силен ръст на еврото, тъй като инвеститорите се надяваха на още по-агресивни стимулиращи мерки и най-вече на повишение с 10 млрд. евро на месечния размер на покупки на еврооблигации за 60 млрд. евро. Подобни опасения има и преди предстоящото утре заседание на ЕЦБ, което вероятно ще ограничи размера на днешните продажби на единната валута.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25