Предпазливо повишение на долара преди края на заседанието на Фед

Щатският долар поскъпна спрямо останалите основни валути след серия смесени до по-силни икономически данни от САЩ, но вниманието остава насочено към край на важното двудневно заседание на Федералния резерв, като участниците на финансовите пазари се надяват на по-ясни сигнали относно това, когато може да се очаква ново повишение на американските лихви.

Въпреки единодушната прогноза, че довечера Фед ще запази основните си лихви без промяна, инвеститорите от двете страни на Океана ще направят оценка на изявлението на Централната банка след края на заседанието (от 20:00 ч.), както и на новите средносрочни икономически прогнози на американските централни банкери и на техните очаквания за бъдещите нива на федералната фондова лихва (които ще бъдат представени по същото време), преди вниманието да се насочи към пресконференцията на шеф на Федералния резерв Джанет Йелън (от 20:30 ч.).

Междувременно доларът намери известна подкрепа от важна серия икономически данни от САЩ за месец февруари. Основната инфлация в страната и началното жилищно строителство нараснаха по-силно от очакваното, докато индустриалното производство отбеляза понижение, но при предпазливо нарастване на промишленото производство за втори пореден месец.

Всички това доведе до предпазливо повишение на т.нар. индекс на долара спрямо останалите шест основни валути с 0,3% към 96,926 пункта, отскачайки от едномесечното дъно около 95,938 пункта, достигнато в края на предходната седмица.

Еврото се понижава с 0,4% към 6-дневно дъно от 1,1058 долара, докато британската лира удари двуседмично дъно от 1,4053 долара, след като финансовият министър на Великобритания Джордж Озбърн намали бюджетните прогнози за растежа на БВП през 2016-а година до 2,0% от 2,4%. Той също така предупреди, че страната ще бъде изправена пред "продължителен период на несигурност", ако на референдума на 23-и юни британците гласуват за напускането на Европейския съюз.

В същото време доларът поскъпна с 0,54% до 113,82 йени в резултат на изявление на шефът на Японската централна банка Харухико Курода, че банката има възможност за по-нататъшно понижение на настоящата отрицателна основна лихва от -0,1% до -0,5%, ако това е необходимо.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25