Н. Миладинов: Белгийските служби искат да разпитат Абделслам, преди да го предадат на Франция

Абдеслам Салах


Заподозреният за парижките атентати от ноември 2015 г. Салах Абделслам беше арестуван в петък тази вечер при специална операция на полицията в Брюксел. При престрелка 26-годишният мъж беше ранен в крака и после отведен от силите на реда, след като 4 месеца се укриваше. При акцията в родния му квартал Моленбек Сен Жан бяха арестувани още 4-рима души.  Трима от тях са членове на семейството, укривало в апартамента си Абделслам. Четвъртият – Монир Ахмед Алач е носел фалшив сирийски паспорт. Още преди атентатите той е бил задържан от службите за сигурност заедно с Абделслам .

За предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ кореспондентът на БНР в Брюксел Никола Миладинов  допълни, че жилището, в което се е укривал Абделслам е било общинска собственост и се е отдавало под наем на социално слаби. Адресът е на няколко преки от жилищата на всички известни досега атентатори от Париж и на 500 метра от дома на Абделслам .

Болницата, в която се намират Абделслам и още един от ранените арестувани е под изключително засилена полицейска охрана. В квартал Моленбек Сен Жан разпитите и обиските продължават. Ситуацията е спокойна.

Процедурата по екстрадирането на заподозрения няма да бъде толкова бърза, допълни журналистът. Предаването му реално би отнело няколко часа, но той все още е в болница, а според закона има и право да откаже екстрадиция.  Ако адвокатът му, който вече е назначен,  реши да го направи, процедурата може да отнеме и няколко седмици. Белгийските служби за сигурност също искат да разпитат Абделслам, преди да го предадат на френските власти.

Все още не е известно дали терористичният акт е бил планиран централно от „Ислямска държава“  или става въпрос за самостоятелна терористична клетка. Абделслам, който е роден и израстнал в Белгия,в продължение на месеци е бил укриван с активното сътрудничество ва местното население, коментира Миладинов и допълни, че това е ясен знак, че в някои обществени кръгове има подобни настроения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!