Е. Караниколов: "Булгартабак" пое ангажимент да възстанови частично дейността на софийската фабрика

| обновено на 24.03.16 в 11:51
Снимка: www.dnevnik.bg

Проверка на Агенцията по приватизация в "София БТ" е установила, че отдел „Логистика“ извършва дейност. Синдикалните организации също са потвърдили, че част от функциите на предприятието се осъществяват

Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ директорът на Агенцията за приватизация Емил Караниколов и обясни:

За да влезем в хипотезата на наказание по чл.4.5.1 от договора, трябва да се спре цялата дейност на дъщерното дружество. Синдикатите ни представиха заповед на изпълнителния директор на предприятието, която казва, че от 1-ви април ще спре за неограничен период дейността в дружеството. Към момента, не сме в хипотеза на нарушение на приватизационния договор. На 1-ви април ще влезем отново.

Според приватизационния договор се допуска спиране на производствената и търговската дейност на дружеството или неговите дъщерни дружества за максимум 12 месеца заради ремонти, модернизация или аварии, уточни Караниколов по повод съобщението, че Агенцията може да наложи огромна глоба на "Булгартабак", но едва догодина:

Това е общ период за 10 години. Тоест, ако сега едно дружество е спряло за 6 месеца, то в следващите 5 години, които остават, другите дружества, или същото това дружество, може да спре отново за 6 месеца, но не и повече.

В началото на следващия месец ще бъдат освободени 400-те служители на софийската фабрика на "Булгартабак" заради спирането на износа за Близкия Изток :

Ако ще възстановят, а те следва да възстановят, иначе неустойката е изключително голяма, считам, че ще възстановят част от работниците. Вероятно в момента пазарът и това, което в момента „Булгартабак“ излезе с изявление, че намалят обемите на работа, не им позволява да поддържат такъв брой.

Мажоритарният собственик на "Булгартабак" е подразделение на ВТБ, категоричен е Караниколов. Според приватизационния договор, Агенцията има право да блокира активи на "Булгартабак", а не само на купувачите, допълни той. Агенцията има право да налага санкции за над 100 млн. евро, колкото е стойността на приватизационната сделка, ако дружеството прекрати дейността си преди да са изминали 10 години от сключването на сделката, обясни Караниколов.

Съгласно договорът за приватизация, във всеки един момент и констатиране на неизпълнение, Агенцията може да учреди залог, ипотека или друго обезпечение, без съгласието на купувача, т.е включително и да блокираме сметки, стока, която имат налична, машини, съоръжения и имоти.

Във вторник от ръководството на дружеството са заявили че „ще предприемат всички действия за възстановяване на част от производствените линии“, обясни Караниколов. Не е уточнен срокът, в който да бъде възстановено производството, но това означава, че би трябвало да възстановят и част от работниците, допълни той:

Задълженията за трудова заетост и за разходи на труд са изтекли още през 2014-а г. и те имат право на съкращения. Но тези съкращения не трябва да водят до прекратяване на дейност на дружеството.

До момента "Булгартабак" е работило на печалба, а дружеството дори е увеличавало служителите си и възнагражденията им, заяви Караниколов. Той отказа да коментира мотивите на дружеството да спре износа за Близкия изток, поради което се налага затваряне на софийската фабрика.

Ако се стигне до окончателно затваряне на фабриката, наказание може да бъде наложено чак след година. Спирането на износа за Близкия Изток ще намали изкупуваните количества тютюн, заради което вчера тютюнопроизводители от цялата страна протестираха. Синдикатите в "Булгартабак" подготвят протест в защита на работните места. Реакцията на икономическия министър Божидар Лукарски:

Има среща между протестиращите, между асоциации на тютюнопроизводители и дружеството „Булгартабак“. Доколкото знам там ще бъдат обсъдени всякакви проблеми и се надявам да не се стига до по-продължителни протести, да не се стига до затварянето на производствени мощности и респективно хората да останат на улицата.

Лукарски призна, че не са правени изчисления колко тежък ще бъде удърът върху българската икономика и препрати за отговор на този въпрос към "Булгартабак". В министерството няма информация кой е истинският мажоритарен собственик на холдинга.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!