Л. Марсили: Бариерите пред бежанците само задълбочават проблема

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Издигането на бариери пред бежанците няма да направи Европа по-сигурно място, заяви в интервю за "Хоризонт" и предаването "Събота 150" Лоренцо Марсили,  ръководител на "Европейски алтернативи" и активист на движението "Демокрация в Европа 2025": Европа е неспособна да се справи с предизвикателствата пред сигурността си, смята той:

Несъмнено Европа трябва да остане обединена и трябва да даде много силен отговор срещу извършителите на тези атаки. Организаторите на терористичните атаки трябва да бъдат намерени и изправени пред съда. На следващо място, ние трябва да избегнем повтарянето на грешките от миналото.  Издигането на стени и промяната на отношението към бежанците след атаките в Париж със сигурност не направиха Европа по-сигурно място. Обявяването на война на Либия преди три години, когато британски, френски и италиански самолети бомбардираха страната, също не ни направи по-защитени. Със сигурност, ако отговорим с атаки, това само ще развърже ръцете на терористите и ще ги провокира да продължат. Това само ще продължи сценария на това, което видяхме в Брюксел преди дни. 

Повечето от терористичните атаки в Европа са извършени от европейци или от хора, които имат европейски паспорт. Това показва каква лудост е да се издигат бариери пред свободното движение на мигрантите, смята той.

Решението срещу екстремизма е в постоянното подобряване на интеграцията и борбата срещу безработицата, особено сред младите хора, категоричен е Марсили:
Повечето от терористичните атаки в Европа бяха извършени от европейци или поне от хора, които имат европейски паспорт. Това за пореден път показва каква голяма лудост е да се издигат бариери пред свободното движение на хора, защото това се е определен вид насилие, а това не е решение срещу тези атаки. Единственото решение е интеграция, интеграция и пак интеграция. Помислете само, второ или трето поколение хора, родени в Европа, се чувстват отхвърлени от нашето общество, от политическите идеи и от живота в Европа като цяло. Ние трябва да помислим за решаването на този проблем дори на ниво отделни градове и премахването на гетата. Също така трябва да обърнем внимание на безработицата сред младите хора. Статистиката показва, че около половината млади хора са безработни. Много от тях са и без добро образование, а това създава предпоставка за екстремизъм.

Проблемът на ЕС е, че е напълно неспособен да се изправи срещу предизвикателствата, които предлага 21-ви век, смята Марсили:

Причината за това е, че политическите лидери се срещат тайно и вземат решения. Докато не променим начина, по който правителствата в Европа работят, няма как да се справим и с неработещите им политики. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!