Учебно-експерименталната база на СУ ще бъде достъпна за посетители

Снимки: Златина Йовкова
Учебно-експерименталната база на Софийския университет „Св.Климент Охридски“, в близост до Зоологическата градина, ще бъде свързващ зелен лъч с планината Витоша. Тя ще бъде част от парк, който район „Лозенец“ иска да изгради в близост. Базата ще бъде достъпна за посетители, но засега се използва само от студенти.

На площ от 52 декара, Учебно-експерименталната база ще даде възможност на академичната общност да се отвори за обществото. Именно това е и целта - посетителите свободно да наблюдават, а и да участват в дейностите на студентите и преподавателите  от Биологическия факултет на СУ. Екологичната насоченост се вмества съвсем удачно в идеята на район „Лозенец“ да създаде парк в непосредствена близост, посочи кметът Любомир Дреков.

До тогава обаче, посетителите на Учебно-експерименталната база ще могат да се запознаят със стотиците видове, които се отглеждат в дендрариума, да използват манежа за учебна езда, дори ще могат да берат реколта от растенията, които присъстват в специална обособена площ, посочи д-р Красимир Косев, директор на Университетските ботанически градини, които съвместно с Биологическият факултет стопанисват терена.

Студентите ще могат да се възползват от лаборатория, в която ще се извършват първични изследвания, допълни д-р Косев.

Тепърва ще се уточни как ще се извършва външния достъп до базата, а предстои да се създадат вход и паркинг за автомобили, за които ще съдействат район „Лозенец“.

Чуйте повече от репортажа.

Галерия