Д. Петкова: Хората няма да могат да се разпореждат с втората си пенсия, ако се приемат предложенията на МФ

Иван Нейков: МФ иска да направи радикална промяна във втория стълб на пенсионната система без анализ, което не е в интерес на хората

| обновено на 25.04.16 в 16:12

Хората няма да имат възможност да се разпореждат с парите си за втора пенсия, ако бъдат приети предложенията на финансовото министерство, предупреди в "Преди всички" Даниела Петковазаместник-председател на Асоциацията на пенсионните фондове и ръководител най-големия пенсионен фонд у нас. Създаването на общ пул, в който да отидат партидите на пенсиониралите се хора, е в техен интерес и те не губят парите си. Проблемът е, че нямат право на избор по какъв начин да ги управляват, допълни Петкова.

Петкова подчерта, че с промените в Кодекса за социално осигуряване парите по индивидуалните сметки на хората няма да изчезнат:

По време на целия трудов стаж вноските на хората постъпват в тяхна индивидуална сметка и това не се променя с този законопроект. Заблуждението, че след като човек се пенсионира, му изчезва индивидуалната сметка, идва от това, че този закон предвижда събраните пари в индивидуалната партида, в момента, в който човек придобие право на пенсия, да преминат в пула. Това, че събраните средства в индивидуалната партида преминават в пул, в момента, в който човек придобие правото за пенсия, е точно гаранция, че капиталовите схеми няма да действат като солидарния пенсионен фонд, държавния в НОИ, и се изключва всякаква възможност пари от вноски на хората, които са все още в трудоспособна възраст, да се използват за изплащане на пенсии на хора, които са вече в пенсионна възраст. В НОИ работещите внасят вноски, тези пари се използват, за да се изплащат пенсиите на тези, които са пенсионери. Въвеждането на пула изключва тази възможност с физическото разделяне на парите на тези, които внасят и на тези, които получават. 

Второ – преди парите, натрупани в индивидуалната партида на едно осигурено лице, които са негова собственост, да преминат в пула, се сключва пенсионен договор между лицето и пенсионно-осигурителното дружество, в резултат на което пенсията се определя като размер на база на натрупаната сума в партидата на индивидуалния човек. После, след като този размер на пенсията, който съответства на размера на натрупаните суми, се скрепи с договор, тези пари се прехвърлят в пул, каза в "Преди всички" Даниела Петкова – заместник-председател на Асоциацията на пенсионните фондове. Тя уточни, че по този начин, със сключения договор и по силата на закона, пенсионното дружество се задължава и поема гаранцията, че докато е жив човек, ще му изплаща пенсията, която е определена като размер на база на неговата натрупана сума.

Финансовото министерство иска да направи радикална промяна във втория стълб на пенсионната система без анализ, което не е в интерес на хората, коментира бившият социален министър и експерт Иван Нейков. Той обърна внимание, че за първи път застрахователите се появяват като възможност за платци на втора пенсия. Според Нейков, след като никой не е направил оценка и анализ за това изменение в КСО, до какво ще доведе, и не е минала процедура на консолидиране и партниране, рискът да се сбърка е огромен:

Това е някакъв опит да се премахне заинтересоваността на хората от собствените им пари. Това е някакъв опит да превърнем втория стълб във втори поред първи стълб, т.е. отново да премахнем капиталовата им същност и да ги насочим в някаква друга посока. Не е коректно  да направиш толкова дълбоки изменения, без да направиш предварителна оценка. Как си сигурен, че защитаваш интересите на осигурените лица по този начин? Много интересно, къде е мнението на министерството на труда? Какво иска министерството на финансите в крайна сметка? Защо не вземат да обявят една национализация и да мирясаме най-после.


Натрупаните в индивидуалните партиди пари няма да могат да се наследят, ако от тях ще се изплаща пожизнената пенсия. Бизнесът настоява хората да имат избор, категоричен е Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал
За нас е важен принципът за избор на хората да преценят сами дали ще получат  партидата си в определен от тях график или ще се разделят с това тяхно право срещу правото да получават пожизнена втора пенсия.

Основният проблем е, че парите за втора пенсия, натрупани от пенсионните дружества, са много малко, припомни Димитър Манолов от КТ "Подкрепа":
Всички вие стъпвате на хипотезата, че толкова много пари сте събрали, че когато починете ще остане нещо за вашите деца. От друга страна, ако някой е събрал пари за 80 години, а живее сто, откъде ще му се доплаща. Аз не твърдя, че това е непременно вярното решение. Лъжец е бил онзи на времето, когато е въвел двата принципа заедно. Трябвало е или единият или другият.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!