Доларът укрепва позициите си на валутния пазар преди утрешния доклад за трудовата заетост в САЩ през април

Щатският долар парира голяма част от своите загуби спрямо останалите основни валути от началото на седмицата, намирайки подкрепа от вчерашна серия смесени до по-добри данни от САЩ, които сякаш сигнализират, че американската икономиката започва да набира скорост през второто тримесечие след слабото начало на годината.

Индексът ISM, измерващ бизнес активността в сектора на услугите, нарасна през април по-рязко от очакваното, след като през март отскочи силно от 23-месечното дъно, отчетено през февруари. В същото време компонентата на индекса, оценяваща заетостта, също отбеляза солиден отскок, което е добър знак преди очаквания в петък (6-и май) важен доклад за пазара на труда и за нивото на безработица в САЩ през миналия месец. Подобрение в този важен за американската икономика сектор отчете и аналогично проучване на агенция Markit.

От своя страна промишлените поръчки в САЩ нараснаха през март с 1,1% след техен спад с 1,9% през февруари, докато американският търговски дефицит през третия месец на годината се сви с близо 14%, което на теория е добра новина за икономическия растеж и предполага възходяща ревизия на слабите предварителни данни за БВП през първото тримесечие.

Инвеститорите сякаш игнорират доста по-слабото от прогнозите проучване на ADP, показващо разкриване на едва 156 хиляди нови работни места от частния сектор на САЩ през април (най-слаб растеж от повече от две години насам) и продължават да залагат на пореден силен петъчен доклад, показващ по-нататъшно подобрение на американския трудов пазар.

В същото време еврото не успя да намери подкрепа от вчерашно проучване на агенция Markti, показващо известно забавяне на бизнес активността в еврозоната през април, както и от данни на Евростат за изненадващо рязко понижение на продажбите на дребно в региона през март.

Днес еврото се търгува под натиск от продажби до негово ново дъно от началото на седмицата към 1,1418 долара, отстъпвайки с близо два цента от 9-месечния връх от 1,1616 долара, достигнат във вторник (3-ти май). Търговията обаче е доста вяла и в малки обеми поради католическия празник "Възнесение Христово" и  т.нар. "банкови ваканции" в Германия и Франция заради него. Предстоящата серия падежи на опции за основната валутна ограничават допълнително движението между еврото и долара, като от 17:00 ч. изтичат опции в 1,1400/05 нивата (за 320 млн. евро), в 1,1420 (за 315 млн.), в 1,1450 (за 224 млн.), в 1,1475 (за 811 млн.) и в 1,1500 нивото (за 899 млн.евро).

По-сериозното раздвижване на валутния пазар може да се очаква чак през утрешния ден, когато стане ясен доклада за април на Департамента по труда в САЩ.

Доларът опита известна стабилизация и малко над 107,00 йени, парирайки част от солидната си обезценка в края на миналия и началото на настоящата седмица до 18-месечно дъно от 105,55 йени. Това е факт, след като вчера японският премиер Шинзо Абе заяви, че властите в Токио следят внимателно движенията на местната валута и биха действали, ако това е необходимо. Въпреки че йената поскъпна с повече от 15% спрямо долара през последните шест месеца, пазарните участници все още не вярват, че японските власти могат да пристъпят към директна интервенция на валутния пазар, целяща ограничаване на това сериозно повишение. Но на фона на очакваните в петък важни икономически данни от САЩ, опитът за "вербална интервенция" на Абе беше използван като мотив за покриване на част от късите доларови позиции.

Движението в долар/йена също изглежда ограничено от предстоящ от 17:00 ч. падеж на големи по размер опции в 107,00 нивото (за цели 2,17 млрд. долара), като по същото време изтичат опции и в 107,75 нивото (за 260 млн. долара), както и в 108,00 (за 537 млн.долара).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25