Еврогрупата се надява на споразумение с Гърция относно провежданите реформи и проблема с дълга до 24-ти май

Еврогрупата приветства изпълнението на договорения през миналия август политически пакет с мерки от страна на Гърция, което да доведе до успешно приключване на първия преглед по изпълнение на третата спасителна програма, ако властите в Атина се съгласят с механизъм за предварителни действия, който бъде задействан, но само при необходимост, посочи нейният председател Йерун Дейселблум след края на редовната среща в понеделник.

Финансовите министри от еврозоната се споразумяха, че Гърция не трябва да предприема допълнителни законодателни мерки, за да осигури изпълнението на фискалните цели до края на 2018 година. В замяна на това обаче властите в Атина ще трябва да одобрят механизъм за автоматични непредвидени разходи, който да бъде въведен в действие и да доведе до съкращаване на разходите, веднага след като има конкретни доказателства, че заложените фискални цели няма да бъдат постигнати на годишна база.

Според изявлението на Еврогрупата след вчерашната среща, първият пакет от фискалните  параметри, целящ нарастване до 3% на БВП на Гърция до 2018-а година, включва пенсионна реформа, реформа в личното подоходно данъчно облагане и допълнителни фискални мерки, като например реформи на Данък добавена стойност (ДДС) и мерки, отнасящи се до заплащането на труда в публичния сектор.

Механизмът за предприемане на допълни мерки при извънредни ситуации, който ще бъде законодателно оформен, трябва да гарантира, че ще бъде автоматично приложен веднага, след като са налице обективни доказателства за наличието на неизпълнение на годишните цели за първичния излишък, заложени в програмата.

Еврогрупата също така припомни, че засилването на програмата за приватизация е крайъгълен камък в новата програма Европейския спасителен механизъм (фонда ESM) за Гърция. В този контекст, финансовите министри от еврозоната приветстват постиганото споразумение за предстоящо приемане на закона за създаване на договорения с международните кредитори Гръцки приватизационен и инвестиционен фонд. Надзорният съвет на фонда ще бъдат назначени до юни 2016-а година, като Фондът ще започне да функционира пълноценно не по-късно от септември.

Веднага след вчерашното изявление на Еврогрупата, министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас заяви, че първият преглед за изпълнение не спасителната програма ще бъде приключен без налагането на допълнителни мерки на икономии и въз основа на нашите предложения.

Той изрази надежда, че на 24-ти май ще има много положително решение за гръцката икономика и подчерта, че вече са стартирали преговори за създаване на пътна карта за облекчаване на дълга.

След вчерашната среща на Еврогрупата, вниманието вече се насочва към периода до 24-ти май, през който властите в Атина и кредиторите вероятно ще трябва да постигнат споразумение за намаляване на гръцката дългова тежест, което да задоволи и двете страни. На следващата среща към края на май се очаква финансовите министри еврозоната да приключат успешно и първия преглед по изпълнение на спасителната програма, което да доведе до размразяване на транш от поне 5,4 млрд. евро от новите заеми за Гърция в размер до 86 млрд. евро. С това свежо финансиране властите в Атина ще трябва да обслужат предстоящите падежи на външен дълг към ЕЦБ и МВФ през следващите два месеца (през юни и юли).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15