Харухико Курода: Малко вероятно е японските власти да се намесят на валутния пазар, за да отслабят йената

Управителят на Японската централна банка Харухико Курод заяви в четвъртък, че е малко вероятно Япония да предприеме мерки в областта на международната валутна политика насочени към отслабване на йената, предвид неотдавнашното споразумение между групата на страните от Г-20 да се въздържат от желание за получаване на конкурентни търговски предимства чрез обезценяване на техните валути, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

Той също така определи като "подходяща" сегашната политика на отрицателни лихвени проценти и на мащабни покупки на активи от централната банка (т.нар. "количествени улеснения"), въпреки че ЯЦБ не е в състояние да постигне заложените инфлационни цели.

За Министерството на финансите е вероятно най-трудно да предприеме политика, насочена към девалвиране на йената, само за да увеличи износа, каза г-н Курода пред японска парламентарна комисия. Той добави, че при сегашните закони, финансовото министерство трябва да се справя с валутната политика, като това не е работа на централната банка.

Коментари на Харухико Курода дойдоха в отговор на призива на японски депутати към централната банка за закупуване на американски доларови облигации, за да отслаби йената спрямо долара и предложението, че трябва да има законодателни промени, които да позволят на ЯЦБ да влияе директно върху обмените валутни курсове.

През миналата седмица японската валута поскъпна за кратко до 18-месечен връх от 105,55 йени за един долар от дъно около 120,85 йени, достигнато в края на януари. Последва отскок на "зелените пари" към двуседмичен връх от 109,37 йени (връх от 11-и май) след серия "вербални" интервенции, в т.ч. и от страна на японския финансов министър Таро Асо, след което доларът върна назад към 108,23 йени, преди днес да опитва стабилизация малко под нивото от 109,00 йени.

Депутатът на опозиционната Демократическа партия - Мицуру Сакураи попита, дали г-н Курода смята, че неспособността на банката да постигне инфлационната си цел от 2% означава, че централната банка провежда паричната си политика в грешна посока. Не мисля така, отговори шефът на ЯЦБ.

Г-н Курода отново подчерта, че централната банка ще избира от наличните опции в нейния арсенал, който включват количествени и качествени мерки, както и промяна на лихвените проценти, ако възникне необходимост от допълнително облекчаване на паричната политика.

В последно време дебатите около ефективността на програмата за парична политика на централната банка станаха по-интензивни, след като ЯЦБ взе решение за въвеждане на отрицателна лихва от -0,1% по някои депозити, които търговските банки паркират при нея.

Въпреки усилията си, банката все още не успява да се приближи към прогнозния срок, когато инфлацията ще нарасне до 2 на сто. Според новите ѝ прогнози от края на април, инфлацията ще достигне целевото ниво от 2% в периода между април 2017-а и март 2018-а година в сравнение с предходния времеви диапазон от април 2017-а до септември 2017-а година. Това е четвъртият път само в рамките на една година, когато банката отлага във времето постигането на важната си инфлационна цел.

Г-н Курода заяви в парламента, че ще отнеме известно време, преди ефектите от паричната политика върху реалната икономика и върху цените да станат по-ясни и предупреди, че всяко положително въздействие може да бъде негативно компенсирано от притеснения, свързани с икономическото представяне зад граница.

Трудно е да се видят положителни движения, тъй като международните финансови пазари са нестабилни поради несигурността относно икономическите перспективи за развиващите се страни и за страните богати на ресурси, посочи той.

Междувременно видният японски академик Такатоши Ито беше цитиран да казва, че ЯЦБ вероятно ще разшири своите парични стимулиращи мерки или на заседанието през юни, или на това през юли. От своя страна гуверньорът на банката - Курода подчерта, че тя няма да се поколебае да предприеме по-нататъшни стъпки, целящи да разхлабят нейната парична и лихвена политика, ако това е необходимо, добавяйки, че все още са налице големи рискове за влошаване на японската икономика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25