Протестиращите в Полша се учат от българските си съмишленици как се поддържат дълги протести

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Многохиляден протест срещу антидемократичните действия на полското правителство ще се организира на 4 юни. Заради това организаторите от Комитета за защита на демокрацията, известен с абревиатурата КОД, обикалят всички европейски държави и търсят съмишленици. Идеята им е в цяла Европа на този ден да се покаже, че европейските ценности трябва да бъдат защитени. От КОД се срещнаха с представители на "Протестна мрежа" и "Зелените" и дори застанаха на една маса, за да отговарят на журналистически въпроси. Очаква се на 4 юни пред полското посолство у нас също да има демонстрация в подкрепа на демокрацията.

Полските протестиращи ще се учат от българските си съмишленици как се поддържат дълги и многолюдни протести. Това заяви пред "Хоризонт" и предаването "Събота 150" Александра Шнегоска-Гоздик от Комитета за защита на демокрацията. В началото на май от Комитета успяха да съберат над 240 000 поляци, които протестираха срещу антидемократичните според тях действия на полското правителство: 

За нас е изключително важно да обменяме опит и да разказваме какво всъщност се случва в Полша, какво прави правителството. Ние искаме да чуем какво се случва в другите държави с техните правителства. За България ние знаем, че също има протести и то от много време насам. Знаем и за мащабните протести в България, които продължиха 400 дни. За нас е изключително важно да научим как може да се мотивират хората да продължат да протестират цели 400 дни. Това означава много за нас, защото се запознаваме с много нови хора, с много идеи и научаваме изключително важни и полезни неща. Това ни прави по-силни, за да можем да кажем истината.

На 4 юни всяка година се организират концерти или друг вид подобни събития. Ние имаме и друго движение, което е посветено на солидарността. Тази година обаче ще го отбележим с протести. Всички бивши президенти на Полша ще бъдат там. Ние ще организираме голяма демонстрация отново и се надяваме, че ще бъде успешна. Ние каним всички наши "посестрими" организации да се присъединят.

Макар медиите да свързват КОД със "Солидарност", общото между двете е само, че са граждански обединения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!