Министрите от Еврогрупата се споразумяха за следващия транш за Гърция

| обновено на 25.05.16 в 08:53

Министрите на финансите от еврозоната постигнаха споразумение, което позволява отпускането на Гърция на втория транш финансова помощ в размер на 10,3 млрд евро, съобщи след заседанието на Еврогрупата нейният председател Йерун Дейселблум.

Това е добро решение, което стана възможно благодарение на значителните усилия на гръцката страна, каза еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси.

Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси приветства споразумението за отпускането на втория транш от спасителната програма за Гърция. Според него вече може да се говори за дългосрочно възстановяване на икономиката на страната.

Това открива пътя за възвръщане на доверието, което е толкова важно за дълготрайно икономическо възстановяване в Гърция, което е общата ни цел. Това е много важен в момент в тази дълга и на моменти трудна история, обясни Пиер Московиси.

Първият превод от 7,5 млрд евро Гърция може да получи още през втората половина от юни.

До сделката се стигна след 11-часови напрегнати преговори в Брюксел. Решението на Еврогрупата идва два дни след като гръцкият парламент одобри поредните мерки за орязване на разходите и повишение на данъците, поискани от международните кредитори.

Друго ключово решение на Еврогрупата е, че беше потвърдено намерението да се реструктурира част от дълга на Гърция. Министрите на финансите от еврозоната се договориха с Атина и с Международния валутен фонд за споразумение за облекчаване на дълга. Освен това МВФ е обещал отново да се включи в програмата за помощ за Гърция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Йерун Дейселблум

Дейселблум: Еврогрупата трябва да договори включване на МВФ в помощната програма за Гърция

Еврогрупата трябва да постигне споразумение за включване на Международния валутен фонд в помощната програма за Гърция, заяви председателят на групата Йерун Дейселблум при пристигането си за днешното заседание в Брюксел. Дейселблум потвърди също, че..

публикувано на 24.05.16 в 17:48

Царданидис: Ново намаляване на пенсиите и заплатите в Гърция ще удължи рецесията

В Гърция може да се стигне до ново намаляване на пенсиите и заплатите, а това е сигурен начин за удължаване на рецесията, заяви в интервю за предаването "Събота 150" по  "Хоризонт" ръководителят на Института за международни икономически отношения д-р..

публикувано на 21.05.16 в 09:24

Бюджетният излишък на Гърция в началото на годината надвиши заложените фискални цели

През първите четири месеца на годината т.нар. "централен" правителствен бюджетен излишък на Гърция беше в размер на 2,37 млрд. евро, показват данни на финансовото министерство на страната, надвишавайки заложената в бюджета цел за излишък от..

публикувано на 19.05.16 в 14:22

Атина прие сдържано решението на Еврогрупата за отпускане на следващ транш

Сдържан оптимизъм има в коментарите на депутатите от управляващата партия СИРИЗА по решението на Еврогрупата за нов транш. Финансовият министър Евклидис Цакалотос успокои гърците, че това споразумение ще премахне порочния кръг от началото на кризата..

публикувано на 25.05.16 в 11:23

Ръст на борсата в Атина и понижение на доходността на гръцките облигации след прогрес по сделката за дълга

Акциите на компаниите, търгувани на борса в Атина, нарастват в началото на днешната търговия, докато доходността на гръцките облигации се понижава след постигнатия прогрес в преговорите между Еврогрупата и МВФ относно облекчаване на дълговата..

публикувано на 25.05.16 в 11:27

Шойбле: Окончателно одобрение за облекчаване на дълга на Гърция може да има едва след 2 години

Кредиторите на Гърция от Еврозоната се съгласиха на дългосрочно облекчаване на нейния външен дълг. Финансовите министри направиха компромиса късно снощи в Брюксел. За първи път Еврогрупата начело с Германия признаха, че дългът на Гърция, който..

публикувано на 25.05.16 в 11:55