Атина прие сдържано решението на Еврогрупата за отпускане на следващ транш

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сдържан оптимизъм има в коментарите на депутатите от управляващата партия СИРИЗА по решението на Еврогрупата за нов транш. Финансовият министър Евклидис Цакалотос успокои гърците, че това споразумение ще премахне порочния кръг от началото на кризата "рецесия, мерки, рецесия".

Консерваторите от "Нова демокрация" обвиняват не кредиторите, а правителството за липса на стратегия и потъпкано доверие към гръцката икономика от страна на чужди инвеститори.

Намаляването на гръцкия дълг в обем до 20% е обещание, което правителството на Алексис Ципрас пое преди последните парламентарни избори.

Анкетите сред гърците показват, че са силно засегнати и ощетени от новия пакет от мерки – от повишаването на ДДС, повишаването на цените и поредното орязване на приходите.

Атина пое също ангажимент пред кредиторите да засили приватизацията. Синдикатите обаче обявиха протести на двете пристанища – Солун и Пирея – срещу приватизацията на портовете.

Междувременно без напрежение втори ден продължава преместването на бежанците от Идомени. Вече 2 хиляди души напуснаха този лагер и са настанени в добре организирани лагери в близост до Солун.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Министрите от Еврогрупата се споразумяха за следващия транш за Гърция

Министрите на финансите от еврозоната постигнаха споразумение, което позволява отпускането на Гърция на втория транш финансова помощ в размер на 10,3 млрд евро, съобщи след заседанието на Еврогрупата нейният председател Йерун Дейселблум . Това е добро..

обновено на 25.05.16 в 08:53
Йерун Дейселблум

Дейселблум: Еврогрупата трябва да договори включване на МВФ в помощната програма за Гърция

Еврогрупата трябва да постигне споразумение за включване на Международния валутен фонд в помощната програма за Гърция, заяви председателят на групата Йерун Дейселблум при пристигането си за днешното заседание в Брюксел. Дейселблум потвърди също, че..

публикувано на 24.05.16 в 17:48

Царданидис: Ново намаляване на пенсиите и заплатите в Гърция ще удължи рецесията

В Гърция може да се стигне до ново намаляване на пенсиите и заплатите, а това е сигурен начин за удължаване на рецесията, заяви в интервю за предаването "Събота 150" по  "Хоризонт" ръководителят на Института за международни икономически отношения д-р..

публикувано на 21.05.16 в 09:24